Galna löftet om Luleå inte vinner guld

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Adam Rönnqvist och Quinton Upshur.
SPORTBLADET

Södertälje Kings har ­förstärkt laget med ­landslagsstjärnor för att ta ­tillbaka tronen. 

Men spelarna i BC Luleå är säkra på andra raka ­guldet. 

– Om vi inte vinner sitter jag en match i Södertälje som golvtorkare, säger Adam Rönnqvist. 

Efter fyra raka bröt BC Luleå Södertälje Kings guldsvit i våras och tog första guldet på tio år. Mästarna har fått behålla så gott som hela laget inför kommande säsong, inklusive importtrion Brandon Rozzell, Yannick Anzuluni och Quinton Upshur.

– Vi kanske är lite ring-rostiga efter sommaren, men alla vet hur vi ska spela och vi behöver inte gå igenom särskilt mycket i grundspelet. Det är mer nya setplays och sådär, men i grund och botten känner vi varandra och har bra kemi på och utanför planen så jag tror att vi har en -fördel mot andra lag, säger Adam Rönnqvist. 

”Kan bli bättre”

Kan ni bli bättre eller nådde ni peaken i våras? 

– Vi kan absolut bli bättre, det kan vi bli. Förra året sprang vi rätt mycket. Det kommer vi fortsätta med men försöka bli lite bättre på halvplansspelet och utföra våra setplays och få ut det vi vill. Men vi kommer springa fortfarande, om inte ännu mer. 

Södertälje Kings värvade landslagsguarden Martin Pahlmblad i somras och med bara tre veckor kvar till premiären kom bomben. Tobias Borg, som gjort succé i spanska Bilbao de senaste säsongerna, återvänder oväntat till ligan.

Det gör Kings till en rejäl utmanare om guldet. 

– Det kom lite oväntat kändes det som. Men de kickade sin amerikan och skickade in Tobbe, säger Rönnqvist som ändå tror på Luleå. 

– Jag ser oss absolut som favoriter. Även om Södertälje fått in Borg och Pahlmblad och har fyra landslagsspelare och Bizaca. Eftersom vi har fått behålla
i princip hela laget så tycker jag att vi är laget man ska slå. 

Och det blir lite upp till bevis direkt. Redan i morgon ställs Luleå mot Södertälje i en finalrepris. 

– Det blir jätteroligt att få börja där vi avslutade förra året, men på bortaplan. Nu spelade de i går och förlorade så de är säkert revanschsugna och vill komma ut och visa sin hemmapublik nya laget och visa att de ska slåss för guldet. Det kommer bli tufft, det är -alltid tufft att spela i Södertälje.

”Vi hatar varandra”

Hur mycket rivalitet är det mellan er? 

– Södertälje hatar Luleå och Luleå hatar Södertälje, så är det. Det är lite roligare att slå dem än andra, men det roligaste är alltid att vinna matcher. 

Rönnqvist är dock så säker på att BC kommer att få sista ordet och vinna guldet i år igen att han vågar sig på ett litet löfte. 

– Om vi inte vinner sitter jag en match i Södertälje som golvtorkare.

ARTIKELN HANDLAR OM