Här är tekniken som förändrar skidsporten

Foto: SVT.SE/SPORT
SPORTBLADET

LAHTIS. Johannes Hösflot Kläbo presenterade sig för en hel skidvärld i lagsprinten.

Men sin specialteknik vill han ta sporten till nästan nivå.

– Jag är ganska nördig när det gäller sådana saker, säger 20-årige norrmannen.

Han har kallats ”nye Petter Northug”, har en egen Youtube-kanal och vann sin första världscuptävling i sista tävlingen inför VM.

Om någon hade missat Johannes Hösflot Kläbo, som tog brons i sprinten, presenterade han sig på allvar i söndagens lagsprint.

Den 20-årige VM-debutanten fångade allas blickar när han sprang uppför stigningarna med höga knän.

– Vi har sett den här typen tidigare, mest känd är (Frode) Estil-rycket i Obersdrof-VM och vi har sett Emil Jönsson springa i backarna. Men vi har aldrig sett en åkare som lyfter benen så högt bakom kroppen som Johannes gör, säger NRK:s expert Fredrik Aukland.

Kläbo själv menar att tekniken är ny och att det har tagit lång tid att bli bra på den.

– Jag försöker bara att utveckla det som kanske har varit den mest stagnerande tekniken i längdåkning. Saxning är väl en lite glömd teknik så jag har bara försökt att göra min grej och utveckla min egen metod. Det är egentligen inte mer hokuspokus än det. Men det är inget som kommer över en natt, säger han.

”Kan vara speciellt”

Idén uppstod efter ett samtal mellan Kläbo och hans morfar.

– Jag är ganska nördig när det gäller sådana saker. När jag och morfar sitter och pratar på telefon kan det verka speciellt för dem runt omkring. Jag brinner för det här och för att vara med och utveckla och göra något nytt. Det fascinerar mig, säger 20-åringen.

Tror du att fler kommer att ta över det här nu?

– Det blir spännande att se. Om det blir så får jag försöka utveckla det vidare och ta nya steg på andra områden.

På sin Youtube-kanal delar Kläbo med sig av livet i och utanför spåret. Även där för att komma med något nytt.

– Det är mycket snack om längdåkning från fredag till söndag, men jag tror att det är en del där ute som undrar vad vi gör måndag till fredag och jag vill visa vad vi faktiskt håller på med. Det här är ett heltidsjobb som kräver mycket tid och jag tycker att det är viktigt att visa det. När jag är lite intresserad och har en bror som kan hjälpa mig är det klart att jag vill testa att göra något nytt igen. 

ARTIKELN HANDLAR OM