Mästaren inför premiären av motogp

”Vi erbjuder mer action än F1”

Foto: Alberto Saiz / TT / NTB Scanpix
Mästaren inför premiären av motogp
SPORTBLADET

I helgen är det F1-premiär.
Men det är inte allt.
Samtidigt startar motoGP - serien som många anser är ännu bättre.
– Vi erbjuder betydligt mer action än F1, säger Marc Marquez.

Världsmästaren har kört i roadracingens kungaklass sedan 2013. Han är återigen en av de stora favoriterna och lär utmanas av Valentino Rossi, som jagar sin tionde VM-titel och dennes nye kollega hos Yamaha, Maverick Viñales. Viñales har toppat försäsongstesterna, men 24-årige Marquez är redan en ikon, en förare som aldrig ger sig och aldrig fegar ur.

Han har vunnit tre VM-titlar, men funderar inte på att lägga av - och han är inte alls intresserad av att byta från två till fyra hjul.

– En dag skulle jag gärna testa en F1-bil, men man behöver motivation för att tävla och jag har aldrig känt mig lockad av att bli en F1-förare, säger mästaren inför premiären av motogp.

– För ett par år sedan så tittade vi inom MC-sporten mot F1. Det var förebilden och det var dit vi ville, men som jag ser det är det tvärtom numera.

Mästaren inför premiären

Han påpekar att roadracingen har en hängiven publik, både på banorna och framför TV:n och att sporten erbjuder flera olika stjärnor och att det dessutom är väldigt händelserika lopp.
– Vi inom mc-sporten har det som F1 saknar idag, det är flera olika förare som vinner loppen, det är fler omkörningar och det är mer action på banan, säger Marquez till Sport Bild
– Vi erbjuder en bättre show och det tycker fansen om. Inom F1 är det knappt några omkörningar längre, hos oss är det raka motsatsen.

Bättre show - fler segrare

Förra året var det nio olika förare som vann lopp i roadracingens kungaklass. Till årets säsong har den tidigare världsmästaren Jorge Lorenzo lämnat Yamaha för Ducati medan fjolårets VM-fyra Maverick Viñales har tagit hans plats intill Valentino Rossi.

– Vi känner oss starka. Vi hittade bra inställningar på samtliga banor där vi testade och vi kunde verkligen konkurrera, säger Viñales under presskonferensen inför premiären.
– Det försöker vi självklart ta med oss och vi hoppas på att behålla den formen.
Säsongen startar i Qatar med ett kvällslopp på söndag och avslutas i Spanien den 12 november.

ARTIKELN HANDLAR OM