Dopningsjägaren: "Svenskarna är hatiska"

1 av 3
SPORTBLADET

Therese Johaug-fallet har väckt många reaktioner.

Inte minst i Sverige.

Nu kritiserar dopningsjägaren Inggard Lereim, 75, det ”svenska hatet”.

– Det är anmärkningsvärt hur hatiska svenskarna är, säger han till nyhetsbyrån NT enligt VG.

Lereim har varit framträdande dopningsjägare i årtionden och jobbat för bland annat Wada. Han var FIS frontman i Lahtis-VM 2001 när finska längdskidåkare avslöjades för dopning.

Nu riktar 75-åringen en känga till Sverige efter skriverierna om Therese Johaug.

– Det är anmärkningsvärt hur hatiska svenskarna är. Tonen är aggressiv och jag vet inte om det handlar om de goda resultaten som de norska idrottarna har haft de senaste åren, säger han till nyhetsbyrån NTB enligt VG.

”Mycket hets mot Norge”

Han fortsätter:

– Jag läste Expressen och Ilta-Sanomat (finsk tidning) varje dag på nätet, och jag tror att det finns mycket hets mot Norge, säger Lereim.

Sverige var först

Men även om dopningsjägaren riktar kritik – finns det även en hyllning till Sverige.

– Sverige, Finland och Norge har gjort ett mycket bra arbete tillsammans mot dopning under många år. Svenskarna var de första av oss alla, säger Lereim och fortsätter:

– Svenskarna var också en pionjär i arbetet mot dopning. Vi lärde oss en hel del av dem. Därför är det också tråkigt att stämningen nu är så dåligt.

I fredags dömdes Therese Johaug till 13 månaders avstängning för dopning. På onsdag Johaugs fall tas upp på det internationella skidförbundets (FIS) möte. FIS, Wada, Antidoping Norge och Johaug själv kan fortfarande överklaga domen.

ARTIKELN HANDLAR OM