”Det är klart att vi går för guld”

Hat och sexuella trakasserier – nu går Linnéa Claeson in i handbollsbubblan

Foto: Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Hot, hat och sexuella trakasserier hör till vardagen.

Men på handbollsplanen är Linnéa Claeson i en bubbla – och nu börjar slutspelet.

– Det är klart att vi går för guld, säger hon.

Linnéa Claeson har tre raka SM-finaler med Skuru IK i ryggen och går för en fjärde.

Men det är inte bara handbollen som varit i fokus för 25-åringen. Hon, precis som många andra kvinnliga idrottare, får utstå sexuella trakasserier, hot och hat dagligen.

Det gjorde att hon startade Instagram-kontot Assholesonline där hon lägger upp bilder på meddelande hon får, för att synliggöra problemet. Och många människor engagerar sig.

– Det är väldigt många som tycker det är viktigt och det visar sig på att många vill vara med och diskutera och följa det jag skriver. Jag tycker det är skitroligt. Sen att vara ansiktet utåt för detta är mycket kul men mycket tråkigt också, och det var jag beredd på. Det visste jag när jag sa att det är jag som har det här kontot och jag är beredd att prata och stå för mina åsikter. Och det innebär ju att många blir jävligt provocerade av tjejer som tar plats och inte ber om ursäkt för det.

Har det blivit lugnare eller värre sedan du gick ut med detta offentligt?

– Mycket värre, säger jag och skrattar. För jag hanterar det så. Men det är inte så kul egentligen. Jag vet inte hur jag ska hantera det annars, jag använder humorn för att överleva.

1 av 2 | Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Och ju mer hon syns ju mer skit får hon ta emot.

– Det är liksom ett demokratiproblem att kvinnor i det offentliga rummet får så mycket skit att man bara vill gå och gömma sig.

”Handbollen har alltid varit nummer ett”

Frågan är ju då hur kul det är att spela handboll.

– För mig har handbollen alltid varit nummer ett och är det fortfarande. Jag är ganska duktig på att skilja på saker, det här med Assholesonline har inte påverkat handbollen över huvud taget. Jag är liksom, nu kör man den bubblan, sen kör man handbollsbubblan. När man är på plan är man hundra procent. Sen är man ju van också, tyvärr. Man lär sig hantera det. Om man får skit på internet när man är tio-elva år så lär man sig att det är normalt.

Och då går det att fokusera på handbollsslutspelet ändå?

– Absolut, det är bästa tiden på året.

”Det är klart att vi går för guld”

Linnéa Claesons Skuru IK slutade trea i grundserien, efter Sävehof och Lugi.

Nu drar äntligen det efterlängtade slutspelt igång, där Skuru möter VästeråsIrsta i bäst av fem matcher i en av kvartsfinalserierna.

– Som idrottare måste man tänka att vi ska vinna varje match, så jag tänker att vi vinner med 3–0 i matcher, säger hon och fortsätter:

– Vi går för SM-final, självklart. Jag tycker inte att man ska vara med i ett slutspel om man inte tänker så. Man vill ju vinna liksom, det är därför man håller på.

Och SM-final har Skuru varit i de tre senaste åren, men förlorat alla mot Sävehof. Ett lag Linnéa Claeson vill ha revansch på.

– Jag hoppas på att få möta Sävehof i SM-final. Det är roligast att möta de bästa och tampas om guldet. Det finns inget roligare. De är ju skitbra så det vore jättekul att stå mot dem i en final. Det är ju svinbra spelare de har, det är skitroligt.

Vad har ni som ska kunna stoppa Sävehof?

– Vi har ett jävla driv. Vi har många vinnarskallar, inte för att de inte har det, men vi har det också. Och vi har liksom inget att förlora, vi är ju underdogs. Vi har inte gjort en lika bra säsong som varken Lugi eller Sävehof, utan vi går in i det här nu och ska göra vårt bästa och kan bara ösa på. Och gå för det med hundra procent för vi har inget att förlora.

Blir detta fjärde gången gillt?

– Absolut! Det är klart att vi går för guld.

ARTIKELN HANDLAR OM