Jämtland kvitterade – och tackade för tändvätskan

SPORTBLADET

Jämtland kvitterade kvartsfinalserien mot Södertälje efter ett jättedrama i slutsekunderna. 

Sedan tackade laget för tändvätskan.

– Vi snackade om det innan, att komma ut och visa att vi har energi, säger Gustav Hansson. 

Jämtland Basket pressade Södertälje Kings i den första kvartsfinalen, men de regerande mästarna vann med 79-66. I den andra tog Jämtland segern efter stor dramatik.

Jaan Puidet satte 82–81 i slutsekunderna och när Södertälje sedan missade två lägen för att avgöra matchen utbröt ett stort jubel i Östersunds Sporthall när slutsignalen ljöd.

Jämtland tog sin första slutspelsseger och kvitterade samtidigt kvartsfinalserien till 1–1 i matcher.

– Riktigt skönt, det tror jag man såg på oss också. Vi hade bra stöd av vår publik i dag och vi spelade med energi hela matchen. Det betalade sig, säger Gustav Hansson och fortsätter: 

– Det är match redan på torsdag igen och det gäller att vi tar en på deras hemmaplan. Vi måste komma dit med mycket energi igen. 

”Blir larvigt att pajkasta”

Att Hansson nämner ordet ”energi” flera gånger är ingen slump. Efter den första kvartsfinalen sa Södertäljes Tanel Kurbas: ”vi jobbar hårt varje dag så slutet på matcher ska vara vårt för vi har mer energi”.

Ett uttalande som fick Jämtlandsspelarna att reagera.

– Det var några av våra spelare som kände sig väldigt starka, men när man spelar i 40 minuter och inte får i bollarna kan man se lite uppgiven ut och de hade tydligen sett slitna ut. Någon hade sagt att de (Södertälje) tränar hårdare och bättre. Det blir larvigt att hålla på att pajkasta, det är inte värdigt den här serien. Det är två otroligt bra lag som båda är väldigt vältränade och spelar högintensiv basket med många skickliga spelare på planen, säger Jämtlands coach Torbjörn Gehrke. 

Gustav Hansson: 

– Vi snackade om det innan, att vi skulle komma ut och visa att vi har energi. 

Det var lite extra tändvätska? 

– Ja, precis. Lite extra tändvätska är bra för oss. Det funkade ju bra i dag. 

”Precis så här det ska vara”

Nu vänder den jämna kvartsfinalserien tillbaka till Södertälje för ny match på torsdag. 

– Det är precis så här det ska vara. Det här är väldigt bra för svensk basket, som förbundskaptenen brukar säga. Det är två skickliga lag, det är underhållande, det går fort, det är fysiskt, det är fullt på läktarna, det är jämt. Det här sprider intresset för svensk basket, säger Gehrke.

Norrköping vann tisdagens andra kvartsfinal med 77–73 och har kopplat greppet mot Nässjö med 2–0 i matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM