Svag comeback av Northug – inget bra besked inför VM

SPORTBLADET

26:e plats i Norgecupen.

Det blev en tung comeback för Petter Northug, 31.

Han slutade en minut och 22 sekunder efter vinnaren Mathias Rundgreen.

– Han har väl haft sämre dagar än vad jag har haft, säger Calle Halfvarsson om Northugs comeback.

Petter Northug stod över Tour de Ski. I dag gjorde han sitt första lopp sedan i början av december. Det var ingen imponerande insats över 15 km.

31-åringen gick i mål knappt en och en halv minut efter Mathias Rundgreen, som i skrivande stund leder loppet.

Tränat på hög höjd inför loppet

Innan lördagens lopp i Norgescupen hade Northug tränat på hög höjd i Schweiz för att få rätt form inför VM i Lahti om en månad. Med andra ord är det svårt att säga hur hans kropp kändes i skidspåret i dag.

– Det är handbromsen på från dag ett. Det var en fin genomkörare i ett fint lopp, säger Northug till norska skidförbundets tv-kanal.

Så här sa Northug inför loppet:

– Jag tränar mycket och bra, och jag har god kontroll på det jag gör. Det ska bli roligt att känna på konkurrensen snart igen och se hur det går. Men allt man gör nu är för att ladda upp inför VM.

I Ulricehamn, där världscupen avgjordes, tog åkarna beskedet från Norge med ro. Calle Halfvarsson, som varit sjuk mellan jul och nyår, famlar själv efter formen.

– Han (Petter) har väl haft sämre dagar än vad jag har haft, säger han.

Men tiden börjar bli knapp för Petter?

– Jag tänker inte så mycket på Petter men jag hoppas att han kommer igång. Som mig själv. Att vi kommer igång så det blir ett roligare mästerskap.

Gårdagens segrare i Ulricehamn Alex Harvey ler brett när Petter Northugs resultat kommer på tal.

– Med Petter vet man aldrig om han körde 100 eller 50 procent. Jag hoppas att han inte gick fullt, men jag tror inte det, säger han.