Superlopp av Hanna Falk på hemmaplan

avErik Karlsson, Petra Thorén

ULRICEHAMN/STOCKHOLM. 30 000 åskådare vrålade Hanna Falk runt Lassalyckans banor i hemstaden Ulricehamn.

Och svenskan svarade med sitt livs distanslopp.

– Herregud, det var galet, säger Hanna Falk som grät när hon kramade om mamma Lisa efter målgång.

Foto: ANDERS DEROS

Hanna Falk har haft en kanonsäsong med fyra pallplatser, alla i sprint. Men när världscupen i dag för första gången kom till hennes hemstad, Ulricehamn, var det tio kilometer fristil som stod på programmet.

Tur då att Falk fick bra med hjälp.

Uppskattningsvis 30 000 åskådare jublade och skrek svenskan runt barndomens banor i Lassalyckan. Inspirerad av det gick Falk, med tidigt startnummer, ut stenhårt. Distansstjärnor som Jessica Diggins och Heidi Weng fick kämpa för att hålla jämna steg med Falk vid mellantiderna.

”Det är stort”

I mål kom Falk in som överlägsen ledare med hela 35,7 sekunder till godo på dåvarande tvåan Alenka Cebasek. I mål var hon helt tagen av trycket runt banan.

– Herregud, det var galet. Det har varit som att köra i en tunnel runt hela banan. Jag har har fått hålla mig i skinnet på första varvet, det tog emot att hålla igen men jag var tvungen att göra det för att orka, säger hon och fortsätter:

– Jag är jättenöjd med mitt lopp, jag har inte varit i närheten av de här resultaten på distans tidigare.

”Min grej”

Det dröjde till startnummer 30, Astrid Jacobsen, innan någon slog Hanna Falks tid i mål. Till slut blev Hanna Falk åtta i mål, med stjärnor som Ingvild Flugstad Östberg bakom henne och med bara elva sekunder upp till Charlotte Kallas tredjeplats.

– Jag har inte tänkt på hur långt det ska räcka, det var länge sedan jag mötte världseliten på distans. Men jag visste att banorna skulle passa mig, det är min grej med de här knixiga småbackarna och kurvorna, säger Falk.

I intervjuerna efteråt var Hanna Falk samlad, men när hon träffade mamma Lisa efteråt brast det. Tårarna rann när hemmatjejen fick krama om familjen efter succén.

ARTIKELN HANDLAR OM