Världscupen i skidskytte 2016/2017

Öbergs resa – från okänd till "frälsare"

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

I januari 2016 packade en 19-åring från Piteå väskan utan att veta vilken resa hon stod inför.

Den skulle ta ett år.

Den skulle ta henne från okänd till frälsare.

Efter Magda, Aco och Helena Ekholm tog det stopp. 2012 rasade svenskt skidskytte på damsidan ner i en ravin och hade de följande fyra vintrarna inte någon åkare bland de 30 främsta i världscupen.

Men så kom januari 2016. Hanna Öberg var 19 år och hade tävlat sparsmakat under vintern. Världscupen var hon inte uttagen till, men kanske kunde hon tampas om pallplatserna under JVM i Rumänien.

Med 0,6 sekunders marginal knep Öberg guldet i sprint. Dagen efter sköt hon fyra nollor i jaktstarten och vann igen. Hade vi fått vår aspirant till den vakanta tronen?

Ökade damernas biljettförsäljning

I sin individuella världscupspremiär i november 2016 kom Öberg åtta. Det fick TT att ta till religiösa undertoner för att beskriva Pitetjejen.

”Tre veckor till jul – men en frälsare är redan född” skrev den annars så sakliga nyhetsbyrån och berättade att Hanna Öberg bidragit till att biljettförsäljningen i Östersund var högre för dam- än herrlopp. Detta var av högsta vikt, skrev TT, då den jämtländska orten riskerade att bli av med tävlingarna om inte åskådarantalet ökade.

Frälsaren Öberg gjorde sämre ifrån sig i december men fick åkning och skytte att stämma i Ruhpolding förra veckan. Sjundeplatsen i sprint var personbästa i världscupen. Femteplatsen dagen därpå var en putsning av rekordet.

När Sportbladet pratar med Hanna Öberg är hon i Antholtz och förbereder sig för veckoslutets lopp. Resan från Tyskland till Italien har tagit någon timme, men resan hit har tagit ett år.

– I fjol höll jag på för fulla muggar med att förbereda mig för JVM. Det var lite speciellt att inte ha tävlat så mycket, men med facit i hand blev det väldigt bra med den träningsperioden, säger hon.

”Är bara lik mig själv”

Hur svindlande är det att se tillbaka på ditt år?

– Det är jättehäftigt att se vilka kliv jag har tagit. Jag tyckte mig ha tagit ganska stora kliv till förra säsongen, men då åkte jag aldrig någon världscup. I år är klivet större. Allt jobb man lägger ner blir värt det.

Hur mycket jobb är det?

– Vissa perioder tränar vi fruktansvärt mycket och hårt. Men när man får kvitton på att det ger resultat blir det lättare att göra det nästa gång.

Har du märkt av folks förväntningar på att du ska bli en stjärna?

– Ja, jag märker på sociala medier att många skriver ”äntligen går det bra i skidskyttet igen”. Det är roligt att folk är intresserade och vill se det man gör.

Hanna Öberg föredrar stående skytte före liggande. Hon avlossar skotten snabbt men behöver höja farten på skidorna något för att haka på de snabbaste raketerna, som finskan Kaisa Mäkäräinen.

Nionde februari är det tänkt att svenskan ska VM-debutera.

– Jag tycker bara att det ska bli roligt att få vara med och köra där. Jag har inget att förlora, säger hon.

Du är 20 år. Har du ens sett Magdalena Forsberg tävla?

– Jo, men jag kommer inte ihåg så mycket. Det är mer Anna Carin Olofsson-Zidek och Helena Ekholm som jag har hejat på.

Vem av de tre är du mest lik?

– Vet inte. Jag hoppas bara att jag är mig själv.

Dagens distanslopp startar 14.05 och sänds i SVT1

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i skidskytte 2016/2017

Helena Ekholm

Skidskytte

Magdalena Forsberg

Hanna Öberg