Saarinen prisad för Johaug-bild

Foto: Matthias Schrader / TT / NTB Scanpix
Aino-Kaisa Saarinen.
SPORTBLADET

Aino-Kaisa Saarinen prisas av Finlands idrottsmuseum.

Men inte för sina gärningar i längdspåret utan för en bild tänkt att bevisa Therese Johaugs skuld.

– Det är bara för trist, säger landslagschefen Vidar Löfshus till Dagbladet.

Det var precis när Therese Johaug-bomben briserade och hela skidvärlden försökte förstå hur Johaug kunnat missa att krämen Trofodermin innehöll clostebol som den finska skidduon Aino-Kaisa Saarinen och Sami Jauhojärvi tog sig till ett apotek i Livigno och gjorde en fältstudie som visade att krämen faktiskt hade en varningstext som löd ”DOPING”.

”Av nyfikenhet gick jag till apoteket i Livigno för att se hur förpackningen ser ut. Hur kan det här paketet missas av läkaren?”, skrev Saarinen

Bilden fick en otrolig uppmärksamhet och just att Johaug faktiskt handskats med själva förpackningen utan att uppmärksamma märkningen är en anledning som gör att Antidopning Norge yrkar på 14-månaders avstängning i stället för ett lägre straff för den norska skidstjärnan.

Och bilden hyllas nu i Finland. Dagbladet skriver att när Finlands idrottsmuseum i går delade ut sina årliga priser gälland bland annat årets idrottsbok, idrottbild och idrotts-tweet förärades Aino-Kaisa Saarinen pris för sin tweet med den omtalade krämen.

”Tar avstånd”

Norske landslagschefen Vidar Löfshus gillar inte priset.

– Det här är bara för trist. Jag känner inte till priset men jag tar avstånd från allt som uppmuntrar att människor ska få ytterligare en påminnelse i en redan svår situation, säger han.

Johaugs manager Jörn Ernst är mer försiktig.

– Det är ingenting jag vill kommentera, säger han och meddelar samtidigt att han tror att domen mot Johaug kan komma nästa vecka.

– Vi har inte fått några signaler, men inom 14 dagar måste den komma och jag tippar att den kommer nästa vecka, säger han till Dagbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM