”Om jag säger det måste jag döda dig”

Två svenska vallare redan på plats i Sydkorea – ett år innan OS

1 av 5 | Foto: Privat.
Vallarduon Johan Wåhlström och Roger Kristoffersson är i Sydkorea i fem veckor för att analysera snö och valla.
SPORTBLADET

Två man ska lägga grunden för en svensk OS-fest på skidstadion.

Segerreceptet?

Det kommer vi aldrig att få reda på.

Om exakt ett år inleds OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Och ett fem veckor långt arbete ett år före OS-starten ska lägga grunden för att Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Calle Halfvarsson och Fredrik Lindström ska köra hem medaljer när det väl är dags.

– Vi är här och kör testningarna nu. Vi har varit här i en och en halv vecka av fem och det är fulla dagar, säger Johan Wåhlström, utvecklingschef för vallningen på skidskytteförbundet, till Sportbladet.

Han, tillsammans med vallakollegan Roger Kristoffersson, befinner sig just nu i Pyeongchang – ”varma dagar, men väldigt kalla nätter” – för att analysera snö och valla.

”Kan inte försäkra sig från vallafiasko”

Uppstigning, ut och testa morgonsnön, prata valla över en lunch, tillbaka och testa – inte smaka, alltså – kvällssnön. Och däremellan: Analysera.

– Det går aldrig att försäkra sig från ett ”vallafiasko” som ni kallar det. Men jag tycker väl att både längd- och skidskyttelandslaget har ett bra system där det gäller att ha en så hög lägstanivå som möjligt. Det kan handla om att en produkt är väldigt smal och funkar jättebra på en viss temperatur, men inte funkar alls om det blir två grader kallare. Då försöker vi minimera den risken, säger Johan Wåhlström.

Han beskriver dock två svårigheter inför OS-starten: ”Golfbanorna” och de sena starttiderna.

– Det kommer att vara starttider mellan 18.00 och 21.00 här under OS för att passa de europeiska tiderna. Det gör att det blir sjunkande temperatur i stället för stigande temperatur som det är på dagen. Det påverkar oss ganska mycket från hur vi normalt sett jobbar och det är den bilden vi försöker ringa in och skaffa oss nu.

– Sedan är ju allt byggt som en golfbana här. Det är ganska långa och sega åksträckor så jag förstår norrmännens tankar kring det. Banorna är bra, skidskyttebanan är tuff, men vissa kan nog uppleva längdbanan som väldigt lätt.

”Då måste jag döda dig”

Vilken sorts åkare är bäst lämpad för banorna?

– Det är väldigt svårt för mig att säga. Det där är så olika. Men om jag ska gissa på skidskyttesidan så passar det väl Martin Fourcade bäst – precis som alla andra banor...

Om Wåhlström och Kristoffersson hittat segerreceptet?

Det kommer vi aldrig få reda på.

Det bästa svaret får vi i samband med att Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Calle Halfvarsson och Fredrik Lindström passerar mållinjen i OS.

– Om jag säger receptet till dig måste jag döda dig, säger vallachefen.

ARTIKELN HANDLAR OM