Läsarna: hon bär skulden

SPORTBLADET

Therese Johaug smorde in läppen med anabola steroider och riskerar upp till två års avstängning.

Men ännu kvarstår frågan om hon eller läkaren bär störst ansvar.

Enligt Sportbladets läsare är svaret givet.

Therese Johaugs bruk av den anabola steroiden clostebol var av det mesta att döma ett misstag. Dosen hade behövt vara hundra gånger så hög för att vara prestationshöjande, enligt JO Klaveness, professor i farmakologi, som vittnade under dagens förhör i Oslo.

Det betyder inte att norskan ser ut att gå utan straff.

Praxis för att ha tagit en anabol steroid utan avsikt att fuska är mellan 12 och 24 månader beroende på graden av aktsamhet du anses ha visat.

Bär Johaug eller läkaren skulden?

Johaug hävdar själv under förhören att hon litade fullt ut på sin läkare Fredrik S Bendiksen. Stiftelsen Antidoping Norge som har utrett ärendet menar att hon inte är att betrakta som oansvarig då en elitidrottare i slutändan ansvarar för vad hon stoppar i sin kropp. Dessutom bar salvans förpackning en röd skylt med varning för dopning.

Både läkaren Bendiksen och Johaugs kollega Marit Björgen ska vittna under torsdagen. Den kvarstående frågan är vem som bär skulden till att clostebolet hamnade på Therese Johaugs läppar.

Är det enbart läkaren borde påföljden bli 12 månader. Är det enbart Johaug borde den bli 24.

Läsarna: ansvarat är hennes

Antidoping Norges rekommendation på 14 månaders avstängning tyder på att de lutar mer åt det första alternativet, vilket hade inneburit att Johaug var tillbaka i spåren i mitten av december i år och därmed har två månaders förberedelser till OS i februari 2018.

Vi frågade våra läsare hur de ser på ansvarsfrågan och de verkar inte hålla med om Antidoping Norges slutsats. Av mer än 50 000 svar tyckte 73 procent att Therese Johaug har störst skuld i det som inträffat, vilket indirekt är en önskan om ett strängare straff.