”Jag skulle jättegärna ta en bonus”

Foto: Foto: MARCUS ERICSSON
SPORTBLADET

WATLES/ZIANO DI FIEMME. Längdåkarna får 150 000 kronor för ett VM-guld men för de alpina åkarna är utdelningen från ­förbundet noll.

Men nu öppnar alpinchef Tommy Eliasson Winter för en medaljbonus till nästa mästerskap.

–  Det tål att funderas på, säger han.

Vinner Stina Nilsson eller Charlotte Kalla VM-guld i Lahtis får de 150 000 ­kronor i medaljbonus. Kammar ­Johan Olsson hem ett silver belönas han med 60 000 och tar Calle Halfvarsson ett brons är summan 30 000 enligt vad Expressen tidigare uppgett.

Men för de alpina åkarna blir det ingen bonus från förbundet om de tar medalj i St. Moritz.

–  Jag tror att det handlar om att det inte funnits av tradition. Sedan har längdåkarna fyra tränare för hela landslaget, vi har nästan ­fyra tränare på varje åkare. Det är en så kostnadsdriven sport och vi är ­extremt drivna av externa sponsorer, men jag gissar att det inte finns ­någon bonus för att traditionen inte finns, säger ­alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Medaljen viktigast

Han öppnar dock för en medaljbonus till hemma-VM i Åre 2019.

–  Det tål att funderas på.

För åkarna är det ett välkommet besked.

–  Jag skulle jätte­gärna ta en ­bonus ifall jag vann eller tog medalj, men
i slutändan är det inte det som betyder mest. Det är medaljen i sig. Jag tycker att vi har en bra styrd träning och det är det som är det viktiga. Jag skulle inte tacka nej till det, men jag skulle hellre lägga de pengarna på ­bättre träning och ännu bättre upplägg på vintern för det ­betalar ut sig i slutändan
i andra resultat, säger ­Mattias Hargin.

En VM-medalj innebär dock inte att de alpina åkarna går lottlösa, tvärtom.
I sina personliga sponsoravtal har alla åkare en individuell medaljbonus som kan ge rejält klirr i kassan.

”Har inte koll”

–  Ett VM-guld kanske är värt mellan en halv miljon och en miljon. Det är bara direkt, sedan genererar det framåt också. Men jag har faktiskt inte koll, det är ­sådant man inte kan hålla på att tänka på, säger ­Hargin.

ARTIKELN HANDLAR OM