”Byt om, kom ut” nominerad till Årets Bästa

Av: Oscar Rickstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets artikelserie ”Byt om, kom ut” fick stort internationellt genomslag.

Nu är den nominerad till ”Årets Bästa” på QX-galan.

– Vinner vi blir det likadana scener som efter Nillas nick. Tro mig, då ska vi kramas, säger Sportbladets Kristoffer Bergström.

De nominerade till QX Gaygala 2020 är presenterade.

Med i kategorin ”Årets bästa” finns bland annat Sportbladets artikelserie ”Byt om, kom ut”.

– Jag är överlycklig och chockad. Jag är otroligt glad och stolt över det vi har gjort och över genomslaget, säger Aftonbladets Frida Söderlund, som är initiativtagare.

”Min, din och alla andras uppgift”

Artikelserien inleddes sommaren 2018 med att Anders Nilsson, den första NHL-spelaren att bära en renbågsflagga på hjälmen, vädjade om en öppnare och mer välkommen kultur för HBTQ-personer inom ishockeyn.

I somras talade landslagsstjärnan Albin Ekdal om allas ansvar i kampen för att göra fotbollen till en mer välkomnande plats för personer med olika sexuella läggningar.

– Det är inte den enskilde killens ansvar att våga. Det är min, din och alla andras uppgift att se till att det inte krävs mod, sa Ekdal.

”Pinsamt och genant”

Budskapet fick internationell spridning och kan alltså prisas på QX-galan nästa år. Sportbladets reporter Kristoffer Bergström, som ligger bakom artikeln, kommenterar:

– Jag blir väldigt glad å Albins vägnar, framförallt. Han tvekade kring hur han skulle formulera budskapet på ett slagkraftigt sätt. Nu vore det skitkul om det blev ännu mer uppmärksammat.

Hur viktigt är det att ta hem priset på QX-galan?

– Vinner vi blir det likadan scener som efter Nillas nick. Tro mig, då ska vi kramas.

Hur ser du på genomslaget som budskapet har fått?

– Det är häftigt att det spreds i andra länder i Europa. Det visar att det arbetet vi la ner faktiskt betydde någonting. Det var viktigt. Det har sagts förut att homosexuella ska vara välkomna, men det har knappts sagts att det är allas ansvar att göra det enkelt att komma ut. Den perspektivvridningen är helt central för hur herrfotbollen ska kunna bli mer som damfotbollen. För i grund och botten är det så jävla pinsamt och genant att herrfotbollen inte har fler bi- eller homosexuella.

Noterbart är att Albin Ekdal är nominerad i kategorin ”Årets Hetero”.

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Sportbladets flak under Stockholm Pride.
Publicerad:

LÄS VIDARE