Racing Point överraskar – med en kopia av Mercedes

Racing Points rosa bil.
Racing Points rosa bil.

Mercedes svarta bilar startar F1-säsongen i topp.

Men det är den rosa kopian från Racing Point om drar ögonen till sig.

– Vi har tittat på den bästa bilen av alla och skapat vår version, säger teknikchef Andrew Green.

Redan under testerna inför säsongen drog Racing Points bil ögonen till sig. Teamet har byggt en ny bil inför årets säsong, en rosa kopia av världsmästarbilen från Mercedes.

Med en Mercedes motor i bilen imponerade teamet under testerna och även om det var Valtteri Bottas som tog pole positon före Mercedeskollegan Lewis Hamilton när säsongen startade i Österrike kvalade både Sergio Perez och Lance Stroll in bland de tio främsta.

– Jag förstår inte varför inget annat team har gjort detta tidigare. För oss är det en naturlig väg att gå, säger teknikchef Andrew Green till Sportbladet.

– Detta är någonting som vi har velat göra under många år, men vi har aldrig haft den budget som krävs för att kunna göra det.

Folk pratar om Racing Point

Ett konsortium med bland annat affärsmännen Lawrence Stroll, Silas Chou ioch John McCaw Jr köpte Force India i augusti 2018, de tog över ett team som trots små ekonomiska resurser ofta lyckats över sin förmåga, men som de senaste åren lidit svårt av en dålig ekonomi. Under 2019 var målsättningen att överleva, inför 2020 satsade teamet allt på att bygga om bilen för att snabbt nå resultat och säkra en bra placering i det ekonomiskt viktiga konstruktörsmästerskapet. Detta för att öka intäkterna och lägga grunden för 2021 teamet kommer att lyssna till namnet Aston Martin.

– Det är en bra indikering att folk pratar om oss, det visar att vi har gjort någonting riktigt bra. De hade aldrig pratat om oss om vi legat längst ner i fältet, förklarar Andrew Green inför säsongen.

– Jag tror att klagomålen från andra team egentligen är avundsjuka, det beror på det faktum att de inte har gjort ett så bra jobb som de borde ha gjort. Det handlar nog mest om frustration när de ser på det egna arbetet, jag hade tittat på min egen avdelning och ifrågasatt vad i hela världen vi hade sysslat med.

”Vi är i en bra position”

Green har jobbat inom F1 sedan 1990 och varit en del av nuvarande Racing Point i ungefär tio år och fortsätter stolt att berätta om den kunskap som faktiskt finns i teamet.

– Vi är faktiskt ett team som slutade fyra i VM två år i rad ( 2016 och 2017) utan att vi hade några pengar överhuvudtaget. VI levde från hand till mun, ändå slutade vi fyra och var före ett team som McLaren. Vi lyckades med det trots att vi inte hade någonting, säger Green.

– Det är bara oerhört naivt att ens tro att det inte händer någonting när man stoppar in pengar och resurser i ett sådant team. Jag tycker snarare att de är de som inte har utvecklat sin produkt.

• Ni har kopierat en annan bil, är det rätt väg att gå?

– Ja, vi är ett satelit team. Jag sitter gärna på svansen bakom de största teamet och hugger när jag kan. För oss, ett litet team med 500 anställda, är det en rukigt bra plats att befinna sig på.

”Snart rullar huvuden hos Ferrari ”

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.