Handboll

Danska fiaskot: missar OS igen

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

KUMAMOTO. Danmark missar OS igen.

”Kæmpefiasko”, lyder Ekstrabladets rubrik efter 26–26 mot Serbien.

Nu väntar Serbien eller Tyskland för förloraren mellan Sverige och Montenegro.

Danmark var tvunget att besegra Serbien i dag för att knipa en plats i OS-kvalet i mars.

Danskarna låg under med 13–7 i första halvlek men kom tillbaka starkt och tog ledningen med 21–20. Därefter tog danskorna ledningen ytterligare fem gånger i matchen men Serbien lyckades kvittera varje gång.

Med 20 sekunder kvar satte serbiskorna 26–26 och Danmark fick sista anfallet.

Sämsta VM sedan 2003

Då sköt Anne Mette Hansen i ribban, returen gick ut till Serbien och matchen var över.

Därmed slutar Danmark nia i VM och missar en plats i OS-kvalet. Detta är Danmarks sämsta VM sedan 2003 och det betyder också att den tidigare toppnationen, som vann tre OS i rad 1996–2004, missar OS för andra gången i rad.

Kan påverka ligan

Skulle Sverige förlora mot Montenegro och hamna i matchen om sjunde-åttonde plats här på VM så väntar antingen Serbien eller Tyskland. Det blir Serbien om Tyskland tar poäng mot Norge i dagens sista match, annars Tyskland i matchen där vinnaren hamnar i den klart lättaste av de tre OS-kvalgrupperna i mars.

Frågan är vad den danska OS-missen får för konsekvenser för den danska ligan som länge betraktats som världens bästa och där den stora majoriteten av de svenska landslagsspelarna tjänar sitt levebröd. Ännu ett missat OS minskar intresset för damhandboll i grannlandet i stort och därmed inflödet av pengar. Flera klubbar dras redan nu med ekonomiska problem. Detta samtidigt som de danska herrarna blir allt mer populära och i nuläget är regerande världs- och olympiska mästare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Sverige måste få stopp på dem”

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-VM (damer)