Charlotte Kalla om turbulensen kring laget: ”Chockad”

Turbulensen kring skidlandslagets organisation har varit omfattande i sommar.

Charlotte Kalla har följt kaoset och är besviken och ledsen för att Jonas Peterson tvingades sluta som landslagschef.

– Jag blev förvånad, eller chockad, när Jonas fick gå, säger skidstjärnan.

De svenska skidåkarna är på plats i franska Font Romeu. Lägret på hög höjd är en förberedelse inför säsongen, men också inför OS.

Åkarna gör vad de ska för att komma så väl förberedda som möjligt inför vintern säsong där Tour de Ski och världscupen står i fokus när det är mästerskapsfritt.

Samtidigt har skidlandslagets organisation under sommaren varit väldigt turbulent.

I våras slutade landslagschefen Rikard Grip, sen klev längdchef Johan Sares av. Han gjorde det kort efter att han anställt Rikard Grips ersättare Jonas Peterson. Han i sin tur fick lämna sitt uppdrag efter bara fyra månader.

Djupt besviken

Efter förra säsongen slutade även landslagets vallachef Urban Nilsson.

De svenska skidåkarna har under kaoset fokuserat på sitt, men de har förstås noterat att allt inte står rätt till i.

Charlotte Kalla är, när Sportbladet talar med henne på telefon, djupt besviken över det som skett. Hon beklagar att Jonas Peterson tvingats sluta så kort efter att han startat sitt uppdrag.

– Jag blev förvånad, eller chockad när Jonas fick gå. Ända sen han kom hit har jag känt shit, vilken energi han har. Han hade förmågan att se helheten och sammanhang. Han satte oss åkare i första rum, såg till laget före jaget. Han ville, kunde och hade modet att göra förändringar, säger Charlotte Kalla.

Du är besviken på att han fick lämna?

– Ja, jag är ledsen på att han inte är med längre.

Jonas Peterson.
Jonas Peterson.

Försöker fokusera

Charlotte Kalla påpekar att hon är besviken över att Jonas Peterson inte fick fortsätta i sin roll.

Under lägret i Frankrike har landslagsledningen haft möte med åkarna. Nuvarande längdchef Ola Strömberg har informerat åkarna om vad som skett. Jonas Petersons två ersättare Lars Selin och Karin Ersson har kastats in i sina nya roller och är också på plats i Frankrike.

– Det är klart att vi pratar med de aktiva, det är en stor anledning till att vi är här. Sen vad vi pratar med de aktiva om är helt och hållet saker som vi hanterar internt, säger Lars Selin.

Damtränaren Magnus Ingesson påpekar att situationen inte varit optimal.

– Det är aldrig bra när det blir så här. Det blir turbulent och tar energi. Vi som tränare försöker fokusera på vårt uppdrag. Det är inte positivt men vi har försökt fokusera på det vi ska göra, säger han.

Ebba Andersson har försökt att lägga kraft på det hon ska, men har förstås följt med utvecklingen.

– Det är tråkigt att situationen uppstått, men samtidigt måste jag att fortsätta fokusera på det jag ska göra, säger Ebba Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.