”Många som tyckte det var orättvist”

Maja Dahlqvist skulle bli utan pengar – nu ändras systemet

avPatrik Brenning

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Stina Nilsson och Maja Dahlqvist på pallen i fjol.

Maja Dahlqvist radade upp pallplatser för Sverige – men skulle ändå bli utan landslagsbonus.

Nu gör Svenska skidförbundet om det kritiserade systemet för världscupåkarna.

– Vi var många i A-landslaget också som tyckte att det var orättvist, säger åkarnas representant i förhandlingarna Teodor Peterson till Expressen.

Maja Dahlqvist stod för ett sensationellt genombrott i världscupen förra säsongen och samlade ihop totalt sju pallplatser. Men eftersom 25-åringen tillhörde utvecklingslaget Team Bauhaus, och inte A-landslaget, hade hon ändå inte rätt till lagets kollektiva bonus.

Landslagsåkarna skulle få 100 000 kronor var om Sverige som nation samlade ihop totalt 30 pallplatser under världscupsäsongen. Det blev 37, men Dahlqvist såg alltså ändå ut att bli utan pengar innan en sponsor gick in och rättade till orättvisan.

”En hel del missnöje”

Nu har övriga landslagsåkare krävt att systemet görs om – en önskan som också hörsammats av Svenska skidförbundet.

– Den gemensamma bonusen har orsakat en del missnöje och vi har velat ändra på den nu. Men det handlade inte bara om just Maja Dahlqvist, utan mer om vetskapen för åkarna utanför A-landslaget att de inte skulle få någon bonus om de skulle lyckas ta en pallplats. Vi var många i A-landslaget också som tyckte att det var orättvist och då är det bättre att ha ett upplägg där den här situationen inte uppstår, säger åkarnas representant i förhandlingarna Teodor Peterson till Expressen.

”Är en större prestation”

Det är inte känt hur stora summorna bli i år men även Calle Halvarsson välkomnar förändringen.

– Jag menar, det är ju egentligen en större prestation att lyckas ta sig upp på pallen om du inte är med i A-landslaget. Dessutom blir det större medialt när någon lyckas överraska så som Maja Dahlqvist gjorde i fjol. Det är fel att det var som det var i fjol. Nu kommer det att bli mycket bättre.

Världscupen inleds den 29 november.

ARTIKELN HANDLAR OM