Stefan Holm ambassadör för kritiserat VM

Förbud mot homosexualitet, gästarbetare som arbetar under usla förhållanden och lagstiftning baserad på sharia.

Kritiken mot att VM i friidrott arrangeras i Qatar har varit skarp.

Nu blir Stefan Holm ambassadör för mästerskapet.

– Jag kände: va fan, varför inte? Jag älskar friidrott, säger Holm till Sportbladet.

Friidrotts-VM invigs om en vecka.

Ett mästerskap som IAAF under lång tid har kritiserats för efter att man tilldelat det till Doha, Qatar.

Ett land där homosexualitet är förbjudet och där shariabaserade lagar tillämpas i ett flertal sammanhang. När det gäller VM har dessutom arbetet med arenan, Khalifa Stadium, varit fokus för mycket av Amnestys hårda kritik av gästarbetares arbetsförhållanden i landet.

Amnesty har jämfört arbetsförhållandena med slavarbete i en rapport med fokus på byggandet av arenor inför VM i fotboll 2022.

”Inte ansiktet utåt för Qatar”

Nu ska den svenska ex-stjärnan Stefan Holm bli ett av ansiktena utåt för tävlingarna. IAAF meddelar i dag att Holm blir en av ett antal ambassadörer för det kritiserade mästerskapet.

– Men jag känner inte att jag är ansiktet utåt för Qatar utan för friidrotten och IAAF. Jag sa tidigt att jag inte tycker Qatar är det bästa stället att ha ett VM på av många anledningar. Fördelen är att de här frågorna lyfts, hade VM inte gått här hade vi inte brytt oss, säger han.

Stefan Holm blir VM-ambassadör
Stefan Holm blir VM-ambassadör

Hur gick det till när du fick rollen?

– Jag fick en fråga av Asics (Holms skosponsor under karriären red. anm.) som är IAAF:s huvudsponsor under sommaren men då var det osäkert om Sofie (Skoog) skulle kvala in. Men nu frågade man igen och då kände jag: va fan, varför inte? Jag älskar friidrott och det kan vara trevligt att vara där och se det från en annan sida.

Vad innebär uppdraget rent konkret?

– Jag vet inte exakt om jag ska vara helt ärlig. Men det handlar om att synas och vara med i lite olika sammanhang. Promota mästerskapet.

Men du säger att du är i grunden kritisk till att mästerskapet hamnade i Doha, krockar inte det med att vara ambassadör för samma mästerskap?

– Både och. Jag tycker inte det gör det riktigt. Man får skilja på mästerskapet och Qatar som land. Jag har fortfarande möjligheter att säga vad jag tycker.

”Inga problem att stå för”

Skulle du i din roll som ambassadör för mästerskapet ändå kunna kritisera landet Qatar i ett officiellt sammanhang om exempelvis förbudet mot homosexualitet?

– Ja, det har jag inga problem att stå för. Man måste skilja på VM och lagarna som råder i Qatar. Jag har inga problem att tycka och tänka om det och det tror jag inte IAAF har heller – i så fall har jag problem med IAAF.

Du har hört om uttrycket ”sportwashing”, att man tvättar ett lands rykte genom idrott. Du blir inte en del av det här?

– Jag tycker inte det fungerar. De här frågorna lyfts enbart för att VM går i Qatar. Ingen bryr sig om antigaylagarna i Ryssland nu för det inte är ett VM där längre. Då glömmer vi bort det. Utan VM hade vi skitit i Qatar.

Men du gjorde värderingen av det innan du tog uppdraget, att risken finns att folk ändå gör den kopplingen – oavsett vad du tycker?

– Jag förstår om folk tycker det, men jag köper inte att det handlar om sportwashing. Jag har kommit fram till att jag är där som ambassadör för friidrotts-VM och inte för Qatar, säger Stefan Holm.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.