Handboll

Tyska VM-taktiken bakom guldet

”Har varit A och O”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

ALINGSÅS. Det har varit mycket snack om Sävehofs 7-mot-6-spel.

Men bakom guldet ligger snarare en tysk VM-taktik.

– Det har varit den stora nyckeln, säger tränaren Andreas Stockenberg.

7-mot-6-spelet var länge Sävehofs omtalade vapen under slutspelet.

Men när man avgjorde finalen mot Alingsås med två raka segrar spelade man knappt 7-mot-6 en enda minut.

I stället lyfts det offensiva försvarsspelet, som sattes just före slutspelet, fram av några nyckelpersoner i laget, som den viktigaste faktorn bakom guldet.

– Vi fick fan inte ihop mittförsvaret i 6–0 under säsongen. Vi hittade ingen kemi mellan treorna, säger tränaren Andreas Stockenberg.

Inspirerades av Tyskland i VM

Redan under VM-uppehållet började tränarduon Stockenberg och Anders Eliasson skissa på ett offensivare alternativ ihop med veteranen Jonas Larholm.

– Jag tog upp det efter att tittat en del på VM där framför allt Tyskland spelade det här offensivare försvaret. Men det var fler lag, det kändes som en trend under VM, säger Larholm.

– Men så hade vi en massa skador och sjukdomar under vårvintern så vi kunde inte använda det förrän mot Malmö i näst sista omgången i serien, säger Stockenberg.

Larholm igen:

– Det funkade bra mot Malmö och sedan var det inget att tveka på.

Det offensiva försvaret var inte bara en trend i VM – det passade också Sävehofs spelartyper.

– Man måste ha typerna för det. Jonathan (Edvardsson) och Vetle (Eck Aga) är till exempel jävligt bra man-man och (William) Bogojevic är snabb i fötterna, säger Stockenberg.

Gjort målvakterna bättre

Hur viktigt har detta försvarsspel varit för att ni står här som mästare?

– Det har varit A och O. Vi har ju dödat Lönn, Helt Jepsen, Claar och vad fan de heter allihop. Det är jobbigt att spela men framför allt jobbigt att möta. Sen kan vi byta runt fem-sex gubbar i det på de fyra centrala positionerna. Och Viktor (Ottosson) och Sebbe (Karlsson) är smarta bollgubbar på kanterna som är jävligt bra på at sno bollar och skärma av. Det här har varit den stora nyckeln. Framåt har vi gjort mål hela säsongen, säger Stockenberg.

Det nya försvarssystemet har också gjort målvakterna Agust Eli Björgvinsson och Simon Möller bättre.

– Det här försvarsspelet har varit deras melodi, att få sexmetersskott, och breda avslut, i stället för skott från nio meter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det mest sportsliga guldet genom tiderna”

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbollsligan

IK Sävehof

Andreas Stockenberg

Jonas Larholm