”Kvinna som etta utom räckhåll”

avEmil Eiman-Roslund

Charlotte Kalla var mest omskrivna idrottaren i Sverige.

Men i Norge blev det inte Therese Johaug.

– En kvinnlig förstaplats är för närvande utom räckhåll, säger Retrievers analyschef Guro Lindebjerg.

Trots att Norge dominerar i längdskidspåren och norrmännen har ett enormt intresse för sporten är det inte en skidstjärna det skrivits mest om i landet under året. Det visar en undersökning som Retriever gjort.

På tredjeplats hamnade Therese Johaug som vid VM i Seefeld vann tre individuella guld och tog hem totala världscupen med elva vinster. Silverpositionen gick till nationens främste manlige skidåkare – Johannes Hösflot Kläbo. 23-åringen blev trippelguldmedaljör vid VM och fick ställa sig överst på världscuppallen tretton gånger.

Men i medial omskrivning i Norge blir båda stjärnorna slagna av en viss fotbollstränare, i ett visst fotbollslag – Manchester Uniteds Ole Gunnar Solskjaer.

– Som tränare för en av världens största fotbollsklubbar bör han vara i en klass för sig? Jag kan inte tro något annat än att han kommer att vara den mest omskrivna idrottsprofilen i norska medier under en lång tid framöver, säger Retrievers analyschef Guro Lindebjerg till NTB.

”Trevligt att se”

Vinstmarginalen var stor för Unitedtränaren som nämndes i nästan tre gånger fler artiklar än såväl Kläbo som Johaug.

På topp tio-listan är åtta män – jämfört med den svenska rankningen som publicerades i förra veckan där sex av tio var kvinnor, och Charlotte Kalla bröt herrdominansen efter nio år.

– I Norge måste kvinnor och män kämpa mot världsnamnet Solskjaer. En kvinnlig förstaplats är för närvande utom räckhåll. Med det sagt tycker jag att det är trevligt och se att en av våra största kvinnliga längdstjärnor åtminstone får lika mycket publicitet som den manlige, säger Lindebjerg.

ARTIKELN HANDLAR OM