Ishockey-VM i fara på grund av virusoro

Ishockey-VM inleds den 8 maj i Schweiz.

Om inte coronaviruset sätter stopp.

– Vi väntar till den 15 mars för att se hur den här pandemin utvecklas, efter det kanske vi kan säga mer, säger Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel till den schweiziska tidningen Blick.

Oron för coronavirusets spridning stoppar mängder av idrottsevenemang världen över. Nu är frågan om även ishockey-VM i Schweiz är i farozonen.

– Vi har tät kontakt med arrangören för att analysera situationen. Vi väntar till den 15 mars för att se hur den här pandemin utvecklas, efter det kanske vi kan säga mer, säger Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel till Blick.

– Förbundets medicinska kommission träffas just nu i Budapest, och de kommer troligen att i ett första steg besluta att alla internationella turneringar i mars, samt alla U18-turneringar ställs in, fortsätter han.

René Fasel. Arkivbild.
René Fasel. Arkivbild.

Det innebär i sådana fall att U18-VM, som enligt plan avgörs i USA 16-26 april, skulle ställas in.

Inte meningsfullt

Fasel säger att det måste fattas ett politiskt beslut för att ställa in VM i Schweiz på grund av medicinska skäl, "inte minst på grund av ekonomiska och försäkringsfrågor".

Men att låta VM avgöras inför tomma läktare, precis som schweiziska ligan gjort de senaste omgångarna, ser han inte som meningsfullt.

Rikard Grönborg, huvudtränare Zürich:

– Jättetråkigt att spela utan publik i de två sista omgångarna. Bland annat fick inte vår fina publik chansen att se seriefinalen i sista matchen. Vi spelar för våra fans, säger han till Sportbladet.

När Sportbladet når Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt får vi följande svar:

– Vi väntar med att kommentera till dess det finns något beslut i frågan.

Nu är det inte bara VM som är i farozonen. Hela det schweiziska slutspelet, som skulle ha inletts i veckan, kan komma att ställas in. Tills vidare är alla evenemang i Schweiz inställda till den 15 mars och efter det görs en ny värdering. Tillåts inte spel då är risken stor att säsongen ställs in.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.