Sarah Sjöström

Jag ljuger, men säg inget till Sjöström

Kristoffer Bergström efter Sarah Sjöströms VM-guld

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

GWANGJU. I dag börjar VM i simning

I dag börjar VM i simning.

Så trevligt, i dag börjar VM i simning.

(Jag ljuger, men tjalla inte för Sarah Sjöström!)

2014 slutade Sarah Sjöström andas på 50 meter fjäril. Där försvann konkurrenternas sista suck.

Med ansiktet nerborrat i vattnet kan hon hålla bålen stabil och studsa likt en skräddare – insekten, inte gubben med fingerborg – på ytan. Så fort hon lärde sig att nå kaklet på ett andetag satte hon ett av simsportens starkaste världsrekord, 24,43. Sedan dess har hon vunnit alla EM- och VM-guld i grenen.

Från misslyckat till lyckat

Det senaste krävde inte ens en topptid.

25,02 är klart svagare än hennes semifinal, men ändå tre tiondelar före konkurrenterna. Det räckte för VM-guld. Precis vid målgång kändes segern väntad, som om inte särskilt mycket varit på spel. Det är ju inte ens en OS-distans.

Men med någon timmes distans tror jag att guldet förändrar hela hennes VM. Från misslyckat till lyckat.

Jag hör invändningar – en klase silver och brons kan inte anses vara ett misslyckande – men jo, i hennes huvud vore det hemskt att lämna VM utan seger. Att gå in i en OS-säsong utan att vara bäst på något. I dag skapade hon sin egen lycka, visade att hon alltjämt är en mästare.

Har tävlat mer än förut

Märkbart ofta får jag frågan om hennes karriär är på nergång. Sarah leker fortfarande hem sina försök och semifinaler, men tiderna har inte varit sylvassa på två år. I finalerna har det inte skimrat om hennes simning, hundradelarna är inte hennes kompisar.

Jag har pratat med många som står henne nära. Tränare, fysio, lagkamrater. I den mån de accepterar att det varit en liten nergång – bara en procent, men ändå – så beror den på tre faktorer:

Den första är att hon har tävlat mer än vanligt i och med den nystartade proffsligan. Det har inbringat miljoner men kostat kraft. Den andra är att hon lagt in 200 fritt i programmet, vilket ser ut att ha påverkat lite av finliret i andra grenar. Den tredje är att VM på sätt och vis är ett genrep för OS. Till skillnad från i Rio 2016 ämnar hon i Tokyo 2020 inte slita ut sig halvvägs och halvt nerbruten slås ut i 50 fritt-semin. Då måste lite bränsle behållas i tanken, särskilt i hjärnan.

Spännande för att vara premiär

För att lycka med det mosar hon i sig kolhydrater (som är bränslet för mjölksyra, vilket är något bra i simning) och skippar energifällor som att äta frukost i stora matsalar. Dessutom har hon en sorts leva i nuet-filosofi som tränaren James Gibson lärt ut.

Varje morgon är dag ett. Det är alltid VM-premiär. Det låter som flum ställt mot konkreta alternativ åtgärder isbad, vilket hon valt bort, men för Sarah Sjöström funkar det.

Så låt henne leva i den illusionen åtminstone ett dygn till, innan vi gör bokslut och börjar tänka på huruvida hon kan höja sig något steg till nästa sommar.

Söndag i Gwangju. Medleylagkapp och 50 meter fritt-final. En klar medaljchans och ett skrälläge. Visst låter det spännande?

Jag tycker att det låter som en intressant VM-premiär.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Bergström: Den magnifika Sarah Sjöström har satt sig i klistret

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Sjöström

Simning