Frida Wallberg: Jag kan inte ta hand om mig själv

Livet och tillvaron är tuff för Frida Wallberg efter hjärnskadan.

Den tidigare världsmästaren i boxning har problem med hälsan, ekonomin och att ta hand om barnen.

– Man är ingen människa, ligga i sängen och ha värk konstant, säger hon.

Sex och ett halvt år har gått sedan Frida Wallberg, 36, knockades av australiskan Diana Prazak när hon skulle försvara sin WBC-titel på en boxningsgala i Stockholm.

Frida Wallberg drabbades av en hjärnblödning och svävade mellan liv och död efter operationen hon tvingades göra.

Så sent som i somras fick hon åka akut till sjukhus med svåra kramper och skakningar.

I programmet ”Sofias Änglar” i Kanal 5 får hon hjälp att renovera huset på grund av sina ekonomiska problem.

– Har man varit sjukskriven i sex år så tror jag alla hade haft dålig ekonomi. Det är kanske ett eller två år det går att leva på sparade pengar, säger Frida Wallberg till Sportbladet.

”Rädslan finns alltid”

De plötsligt återkommande kollapserna där hon blir medvetslös har gjort det livsfarligt för henne att vara ensam.

Frida Wallberg, sambon och de tre barnen har därför flyttat från Halmstad till Åtvidaberg för att komma närmare hennes pappa och mamma för att få hjälp och stöd.

– Det går väldigt snabbt när det händer, sedan är jag borta. Jag kan inte ta hand om mig själv. Rädslan finns alltid där, att det ska hända när jag är ensam med barnen. Jag måste alltid ha en tanke på att det finns någon där som kan hjälpa mig, varje dag, säger Frida Wallberg i programmet.

När Sportbladet träffar henne är den kroniska hjärntröttheten uppenbar, hon pratar långsamt, tappar orden och har svårt att fullfölja resonemang.

Läkarna är osäkra

Dagarna skiftar hela tiden, ibland har hon huvudvärk och är trött hela dagen, ibland bara del av en dag.

– Jag går fortfarande och tar prover, det känns som att de inte riktigt vet vad det är ännu. Det får visa vad jag ska göra vidare, säger Frida Wallberg.

Vid det akuta sjukhusbesöket i somras konstaterades i alla fall han hon drabbats av hypofyssvikt på grund av hjärnskadan och att kroppen slutat att producera kortisol, vilket är ett livshotande tillstånd.

– I början var jag orolig för då visste vi inte vad det berodde. Nu hittade de det här i alla fall och det är en lättnad för mig. Jag mådde fruktansvärt dåligt, jag var riktigt dålig – men sedan jag började med vaccinet har det blivit lite bättre men fortfarande är det inte bra. Jag har aldrig kontroll på min kropp, det är det jobbigaste. Jag har fått acceptera att jag är i det här tillståndet och har svårt att bli den jag var, säger Frida Wallberg.

”Vill inte lyssna”

Ett mål framöver att kunna åka runt och föreläsa, hon vill inte lyssna för mycket på läkarna.

– De säger att jag alltid kommer att ha hjärntrötthet och värk eftersom jag haft det så länge. Det vill jag inte lyssna på, utan jag vill tro och hoppas att det kanske kan bli lite bättre trots att de inte säger så, säger Frida Wallberg.

När det gäller boxningen har hon funderat mycket och kritiskt, det är flera olika saker hon vill ta upp.

– Jag följer det inte så jättemycket, men jag skulle vilja att de förändrar en del saker.

– Det största misstaget jag har gjort är att det inte fanns några försäkringar. Sedan borde man kontrolleras varje månad med en stor läkarkontroll. Man borde alltid möta någon som är på samma nivå, det får inte vara så stora skillnader mellan boxarna för då blir det de här skadorna – det ska vara på lika villkor.

– Det är jätteviktigt med tränare: att de coachar på rätt sätt och att de är utbildade.

”Sofias Änglar” sänds onsdag 15 januari klockan 21.00 på Kanal 5 och Dplay.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.