Bodens elitlicens hotad – vädjar om bidrag

Av: 

TT

Handbollsklubben Boden, med lag i damernas högsta serie, är i ekonomisk kris.

Klubben har tre månader på sig att ordna positivt eget kapital – annars förlorar man elitlicensen.

Bodens elitlicens hotad.
Bodens elitlicens hotad.

I ett öppet brev vädjar Boden till näringslivet och privatpersoner att bidra ekonomiskt. Laget har i flera år kämpat med ekonomin, men sedan 2017-2018 när laget klev upp i högsta serien har läget blivit mer allvarligt och beskrivs i brevet som akut.

– Det har varit kostsamt att gå upp i SHE. För snart två år sedan tog vi den här ryggsäcken, tömde den och konstaterade hur det låg till, säger Bodens ordförande Alina Maglic till NSD och fortsätter:

– Vi har haft en treårsplan – så här ska vi äta elefanten. Nu har det visat sig att vi måste svälja elefanten på en gång. Vi har gjort en mängd åtgärder, men nu är vi i ett skede då vi behöver ett positivt eget kapital.

"Allvarlig situation"

Maglic vill dock inte säga hur mycket pengar klubben behöver få in.

– Jag vill inte gå in på siffror, men det är en allvarlig situation då tidsramen är så otroligt snäv, säger Maglic.

En stor kostnad för Boden är alla resor, men även spelarbudgeten är hög på grund av många internationella spelare, skriver NSD.

– Vi har en fruktansvärt kostsam verksamhet. Vi kostar ungefär tio gånger så mycket som de andra lagen i SHE och det har att göra med våra resor. Det är vår största kostnad, säger Maglic.

Johanna Hellgren.
Johanna Hellgren.

"Stort negativt eget kapital"

Liganämnden för damernas högsta serie finns sedan ett och ett halvt år tillbaka och för första gången 2021 ges elitlicens baserad på bokslutet i april 2020.

"Klubbarna har haft en treårsperiod på sig att återställa det egna kapitalet. Boden handboll hade med sig ett stort negativt eget kapital in i treårsperioden, vilket innebär att man i dag inte uppfyller kraven för att erhålla elitlicens", skriver SHE i ett uttalande.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.