Landslagets kritik mot EM

”Diskuterat det internt”

MALMÖ. Det nya EM-formatet har gett många betydelselösa matcher.

– Det blir skittråkigt för publik och inte minst oss spelare, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

De svenska spelarna vill hellre ha utslagsmatcher.

EM spelades med ett nytt format sedan man utökat startfältet från 16 till 24 lag.

I stället för att tre lag gick vidare från fyrlagsgrupperna och sedan spelade tre nya matcher i mellanrundan avancerade bara två lag från det inledande gruppspelet och spelade sedan fyra matcher var i mellanrundan.

Det nya formatet öppnade visserligen för fler skrällar i det första gruppspelet där toppnationer som Danmark och Frankrike slogs ut.

Men vi har också fått många betydelselösa matcher i mellanrundan.

Gruppfinal med b-lag

Kroatien blev klart för semifinal redan i lördags, med två matcher kvar, och med en omgång kvar visste vi att Spanien skulle följa med dem dit.

På onsdagen, då alla lag i mellanrundan var i ”farten” i sista omgången innan semifinalerna, spelade först Slovenien och Norge gruppfinal med sina b-uppställningar i Malmö innan Sverige och Island möttes i en helt betydelselös match för båda lagen (den andra i raden för Sverige). Tyskland och Tjeckien möttes i en motsvarande match nere i Wien.

I VM senast gick man också över till mellanrunda efter flera turneringar med utslagsomgångar efter ett första gruppspel.

Diskuterat det internt

Nu vill de svenska spelarna ha fler mästerskap med åttondelsfinaler och kvartsfinaler i stället för ett andra gruppspel.

– Det hade jag helt klart föredragit. Det är inte första gången det blir så här att det är avgjort för majoriteten av lagen i mellanrundan efter två matcher. Det är skittråkigt för publiken och inte minst oss spelare när man känner att man har en hel drös matcher att bara spela av, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

– I ett rent sportsligt perspektiv, och ett drömscenario om det skulle funka på organisationsnivå och allting går runt, så skulle jag föredra alla dagar i veckan att det ställs på sin spets i varje match.

Mikael Appelgren:

– Vi har faktiskt diskuterat det lite internt. De här matcherna blir lite tråkiga och tar väck lite av allt-eller-inget-känslan, som jag gillade med VM förut. Det är ju fantastiskt när allting ställs på sin spets.

”Sexigare för publiken”

Det nya EM-formatet innebär en match mer för de lag som går vidare från första gruppspelet jämfört med tidigare.

– För publiken, och framför allt för oss spelare med belastningen som är, så skulle det vare en bättre idé med utslagsmatcher, säger Appelgren.

Simon Jeppsson föredrar också utslagsmatcher, liksom Jim Gottfridsson.

– Jag gillar det mer. Det blir lite sexigare för publiken att se sådana matcher. Men i det här nya formatet blir å andra sidan alla matcher i det första gruppspelet viktigt. Nu flög både Danmark och Frankrike. Jag tror att det här systemet är här för att stanna om de här ”nissarna” får fortsätta bestämma, säger lagkaptenen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.