Rankning: Så bra var lagen i premiärveckan

avHampus Duvefelt

Publicerad:

Premiärveckan av eSHL är lagd till handlingarna och de tolv deltagande lagen har alla spelat sina första fyra matcher.

Förhandsfavoriten Linköping har presterat som förväntat och inkasserat tunga segrar mot Luleå och Malmö, medan Djurgården och Oskarshamn genomlidit en vecka utan poäng.

Men vilka lag har presterat över förväntan och vilka har inte levererat utifrån förmåga? Det har blivit dags för Sportbladets första “eSHL Power Ranking”.

För att ge en bild av hur de tolv klubbarna presterar i eSHL kommer vi här på Sportbladet veckovis ranka dem baserat på deras prestationer, kvalitet på motstånd och förväntat utfall baserat på utgångsläge. Vi tar ett exempel: Oskarshamn befinner sig för närvarande på sista plats i såväl ligatabell som power ranking. Men skulle IKO inom en snar framtid besegra exempelvis suveräna ligaledaren Linköping skulle de först och främst ta ett litet kliv uppåt i tabellen, men ett desto större kliv upp i vår ranking.

Varför? 

Bland annat för att LHC’s och IKO’s tidigare prestationer indikerar att en sådan seger skulle vara smått osannolik och därmed högst imponerande. Värdig ett större kliv uppåt i denna ranking än den två poäng ger i tabellen, med andra ord.

▪▪▪

eSHL Power Ranking, Vecka 1

 • Linköping HC

 • Färjestad BK

 • Leksands IF

 • HV71

 • Malmö Redhawks

 • Luleå Hockey

 • Växjö HC

 • Rögle BK

 • Örebro Hockey

 • Djurgården IF

 • Skellefteå AIK

 • IK Oskarshamn

Lag på uppgång

Under första veckan fokuserar vi lite extra på två lag som visat särskilt stark form sett till förväntningarna, nämligen Färjestad och HV71 som befinner sig på andra- och fjärdeplats i första veckans power ranking. Båda lagen förväntas vara med i striden om slutspelsplatser och har presterat utmärkt under de två första matchdagarna. HV71 har lyckats samla full poängpott och leder ligan överlägset sett till antalet gjorda mål. En orsak kan dock vara det förhållandevis lätta spelschema klubben haft under den första veckan där man tagit sig an Skellefteå och Oskarshamn - två på förhand nederlagstippade lag. Färjestad däremot ställdes inför två motståndare av högre rankad kaliber - Växjö och Djurgården - och lyckades inkassera åtta poäng av åtta möjliga utan att tappa en enda poäng till motståndaren. Imponerande. Linköping toppar såväl tabell som ranking efter två meriterande skalper i Luleå och Malmö under ligans första vecka.

Lag på nedgång

Det ska sägas att Djurgården haft ett tufft spelschema, då de i premiären mötte stjärnspäckade Malmö Redhawks och under fredagskvällen tog sig an ett mycket starkt Färjestad BK. Men resultatet blev likväl noll poäng, vilket trots det tuffa motståndet får ses som något av en besvikelse och orsaken till att vi hittar laget på tionde plats i veckans ranking. Aningen överraskande är också faktumet att Malmö återfinns först på femte plats efter att ha vunnit hälften av veckans matcher. Laget lyckades inte knipa poäng i fredagens toppmöte mot Linköping HC, vilket gjorde en högre placering svår att motivera. I botten hittar vi Oskarshamn som visserligen förbättrade sitt spel från premiären till omgång två, men som fortfarande har en bit upp till att konkurrera med majoriteten av ligans övriga elva lag.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

eSHL