Världscupen i längdskidor

Beslutet som förstör för Norge och Sverige

Av: 

Malin Wahlberg

Petra Thorén

SPORTBLADET

Norge protesterade vilt mot förslaget att minska antalet hemmaåkare i världscupen.

Men nu har Internationella skidförbundets styrelse klubbat igenom ändringen. 

– Det kanske inte är en dödsstöt för oss, men det blir väldigt tufft och är inte jättebra för vår del på damsidan, säger Sveriges landslagschef Anders Byström. 

Tidigare säsonger har 15 hemmaåkare på dam- och herrsidan fått tävla för arrangörslandet i världscupen. Men till nästa säsong blir det ändring på det. Då får bara tio nationella åkare ställa upp i tävlingarna plus två U23-åkare. 

Ändringen påverkar framför allt Norge som har en stor mängd duktiga åkare, men även Sverige drabbas hårt.

– Många länder önskar en minskning av kvoterna, mycket på grund av Norges dominans men också för Sveriges dominans på damsidan, säger landslagschefen Anders Byström och fortsätter:

– Det kanske inte är en dödsstöt för oss, men det blir väldigt tufft och är inte jättebra för vår del på damsidan. Det innebär att vi får ställa över åkare som har chans på topp tio, men det bara acceptera det. Samtidigt ger det en chans att ta ut extra U23-åkare.

”Tung dag för norsk längdskidåkning”

Norge protesterade kraftigt mot förslaget, men under måndagen klubbades det alltså igenom av Internationella skidförbundets, Fis, styrelse.

– Med den bredden vi har blir det svårt att motivera några av de näst bästa. Det har varit moroten att få vara med på världscup och mäta sig mot de bästa. Det blir svårare och svårare för stora nationer. Det är surt för oss, men samtidigt har jag förståelse för att vissa mindre nationer tycker att det är svårt att hävda sig med Norge och Sverige på damsidan, säger Norges landslagschef Espen Bjervig till Sportbladet.

– Det är en lite tung dag för norsk längdskidåkning.

Från början fanns det andra förslag med de innebar dock att bara tio åkare skulle få ställa upp. 

– Det var en kompromiss från Norges sida. De flesta andra förslag var på tio åkare, men det landade på detta med tio plus två U23-åkare, säger Anders Byström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Världscupen i längdskidor

LÄS VIDARE

Lämnar svenska laget för Finland

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Längdskidor

Coronaviruset