NFL-spelarna slipper avstängning för marijuana

avMattias Karlsson

Publicerad:

NFL-spelare kommer inte kommer inte längre stängas av på grund av positiva marijuanatest.

Många av dem föredrar att behandla värk och smärta med marijuana i stället för smärtstillande medel.

Ett nytt avtal mellan NFL och spelarna reglerar de nya förutsättningarna.

Foto: Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
NFL-spelarna slipper avstängning för marijuana efter det nya avtalet.

Samtidigt ska man komma ihåg att de nya reglerna inte påverkar den amerikanska ligan i amerikansk fotboll så mycket när man läser det finstilta.

Tidigare blev inte spelare avstängda förrän sitt fjärde positiva marijuanatest.

Nu kommer spelare få böta från en halv veckas lön till fyra veckors lön beroende på antalet överträdelser i stället för att bli avstängda.

Tidigare testades spelare som aldrig haft något positivt drogtest en gång om året under uppehållet den 20 april till den 9 augusti.

Nu kommer testernas att begränsas till de två första veckorna under försäsongslägret.

Enligt det nya avtalet krävs det 150 nanogram marijuana i blodet för ett positivt test, den tidigare gränsen på 35 nanogram var fortfarande tillräckligt hög för att inte ge utslag för passiv rökning.

Bättre förmåner

De stora förändringarna i avtalet finns på andra håll – spelarna får nu 48,5 procent i stället för 47 procent av ligans vinster, och minimilönen höjs till 100.000 dollar per spelare.

– Vi får en större del av intäkterna, får en betydande ökning av minimilöner och förbättring av förmånerna efter karriären, säger Cleveland Browns center J.C. Tretter som är spelarnas nya fackliga president i ett officiellt uttalande.

J.C. Tretter går inte in något de ändrade marijuanareglerna, enligt källor så var de villkoren omstridda från ligans sida.

NFL hade reservationer på grund av signalerna det kunde skicka till den yngre publiken, liksom konflikten med federala och statliga lagar även som flera stater över USA har legaliserat marijuana.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NFL

Marijuana