”Total bluff och lögn”

Spelarfacket tänker stoppa storklubbens plan

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
IFK Kristianstad vill permittera alla sina spelare.

Från och med i morgon tänkte IFK Kristianstad permittera alla sina spelare.

Det fick spelarfacket att rasa.

Nu förtydligar IFK:s ordförande att det bara var en avsikt.

– Vi har såklart inget mandat som förening att bryta mot lagar och förordningar, säger Anders Chrintz.

Coronakrisen slår mycket hårt mot svensk idrott.

Många av de svenska elitklubbarna vill, efter att regeringen presenterat en ny krisersättning vid korttidspermittering i början av veckan, permittera sina spelare för att minska kostnaderna när säsongen ligger nere.

Enligt Kristianstadsbladet i fredags kommer spelarna i IFK Kristianstad att korttidspermitteras från och med i morgon (måndag).

– Ingen i personalen motsatte sig det här, sa ordförande Anders Chrintz till tidningen.

– Vi har pratat med spelarna och de vet vilka förutsättningar som gäller, sa han också.

”Ingen vet vad som gäller”

Men enligt spelarföreningens juridiska ombud Martin Klette får storklubben i svensk handboll inte göra så.

– Det är total bluff och lögn. Hårdfakta är att det finns ingen överenskommelse mellan Arbetsgivaralliansen och Unionen om klartecken för att korttidspermittera spelare över huvud taget, säger Klette.

Detta hävdar också spelarföreningen i fotboll, vilket Sportbladet rapporterade om i går.

– Man kan inte föregå regelverket. IFK Kristianstad kan inte sitta och hitta på egna regler, säger Arne Johansson, ordförande i Spelarföreningen Handboll Sverige.

Klette:

– Ingen vet vad som gäller. 1. Man vet inte om en tidsbegränsad anställd kan permitteras. 2. Permitteras man ska man enligt LAS ha full lön. 3. Man kan genom en frivillig överenskommelse med en enskild spelare, ett enskilt lag eller ett kollektivavtal komma överens om det. Då ska det ske på frivillig basis.

”Ska sitta still i båten”

Inget av detta har, enligt Klette, skett i IFK Kristianstad. Han har pratat med spelare i truppen.

– Man kan inte som IFK Kristianstad komma och säga till spelarna att ”så här är det grabbar”.

Spelarna har inte gått med på det frivilligt?

– Nej, och inte som kollektiv heller.

Du tycker inte att de ska göra det heller?

– Nej. De ska avvakta mer vad som gäller. Och framför allt ska de vara informerade om att de inte är skyldiga att gå med på någonting. Klubben säger det som att de måste gå med på det. Men det måste de inte. När man inte vet vad som gäller så ska man sitta still i båten och inte göra någonting, också i en krissituation. Det är jätteviktig information att få ut.

”Skjut upp lönen i stället”

Maxersättningen vid permitteringar är 44 000 kronor i månaden, arbetstagaren kan gå ned i arbetstid och ändå få 90 procent av lönen efter subventioner från staten.

– Om någon i IFK Kristianstad tjänar mer än 44 000 kronor i månaden – vad händer med den överskjutande delen? Det finns det heller inget beslut om, säger Klette.

Men ska inte alla ta en del av smällen i den här krisen? Spelarna också?

– Det är mycket möjligt att de ska. Men för det första ska de göra det för att de själva vill det, inte för att någon tvingar dem till det. Och i avvaktan på att man vet mer så har jag sagt till mina klienter som frågat att de kan gå med på att skjuta upp en del av sin lön för att klubben ska klara likviditeten. De kan skjuta upp 20 procent av sin lön.

”Kan lugna sig”

Sportbladet sökte Anders Chrintz på söndagskvällen och när han till slut återkommer är han tydlig med att klubben inte kommer att gå emot några lagar och verkställa permitteringen utan ett centralt avtal på plats.

– Det är många som går händelserna i förväg nu. Vi har sedan i fredags korttidspermitterat vår personal och de som är anställda i arenabolaget. Sedan har vi haft en dialog med Unionen om att vi har för avsikt att göra samma sak med spelarna när ett centralt avtal finns på plats. Vi har förberett allt med alla papper för att kunna trycka på knappen.

– När det avtalet blir klart tänker vi prata med varje spelare hur han tänker och tycker. Vi hade hoppats kunna trycka på knappen på måndag, men det var kanske lite naivt av mig att tro och hoppas det.

Den här soppan verkar bygga på feltolkningar och missförstånd?

– Så kan det mycket väl vara. Jag har aldrig sagt att vi ska permittera någon på måndag. Men vi har haft för avsikt att kunna göra det. Vi har såklart inget mandat som förening att bryta mot lagar och förordningar. Så spelarföreningen kan lugna sig på det sättet. Här gäller det att följa turordningen och den väntar vi på ska bli satt, säger Chrintz.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM