Svenska hopplaget satsar mot EM-guld

Ryttarna är redo, hästarna känns fina. Svenska hopplaget är redo för EM och det med segervittring. 

– Vårt mål är att ta ett lagguld. Det är ingenting vi sticker under stol med, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten för hopplandslaget.

På måndag drar ridsport-EM i Rotterdam igång och på onsdag slåss svenska hopplandslaget om titeln som europamästare i den första lagomgången.

Att svenska ryttarna tillhör den absoluta världseliten råder det inget tvivel om. Bland annat ligger Peder Fredricson tvåa på världsrankningen och Henrik von Eckermann och hans sto Mary Lou är rankat som världens bästa ekipage. Under sommaren har det svenska laget dessutom haft stora framgångar med flera segrar i prestigefyllda nations cup. Formkurvan är just nu på topp.

– Vi har bra form, hästarna har presterat och ryttarna har erfarenhet, säger Ankarcrona.

Bäst när det gäller

De senaste mästerskapen har svenskarna levererat. 

Peder Fredricson och All In tog silver i OS i Rio 2016. I EM i Göteborg 2017 blev det guld för Peder och All In och svenska laget knep silvermedaljen. I förra årets VM i Tryon var det snubblande nära ett guld, men svenska laget fick nöja sig med ett silver efter USA.

– Med tanke på att vi var bästa europeiska lag i fjol, att vi var tvåa på EM förra gången och med årets resultat så tänker vi lägga ribban högt, säger Ankarcrona. 

Flera rundor avgör

EM avgörs efter flera rundor. I första rundan, som rids redan på onsdagen, gäller det att vara snabb. Sedan kommer två rundor på torsdagen och fredagen som räknas både individuellt och för lagresultaten. På fredagen koras ett segrande lag och på söndagen rids den individuella finalen.

Individuella medaljchanser

Och Ankarcrona ser att det finns goda chanser för medaljer även individuellt. Peder Fredricson har goda chanser att försvara sin titel som regerande europamästare. Men det finns också fler svenskar som kan utmana om guldet. Malin Baryard Johnsson har haft ett riktigt fint år med sin häst Indiana och Henrik von Eckermann och Mary Lou är som sagt rankade som världens bästa ekipage.

– Laget kommer först. Men om laget når sitt mål och tar medalj eller till och med guld så kommer det se bra ut individuellt också, eftersom man tar med sina fel från lagrundorna. 

Hård konkurrens

Men det kommer inte bli lätt och konkurrensen är stenhård. Flera internationella toppryttare kommer sätta stor press på svenskarna. Henrik Ankarcrona ser schweizarna Martin Fuchs och Steve Guerdat, som tog silver och brons på VM i fjol, som riktigt tuffa konkurrenter. Även regerande världsmästaren Simone Blume kommer vara på plats och är en stark utmanare. Likaså Ben Maher och hans häst Explosion som visat på toppform.

– Det är mycket som ska falla på plats men vi är helt klart med i toppstriden, säger Ankarcrona. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.