Försatt i koma efter kraschen

Rivalen sågas: ”Borde få fängelse”

Fabio Jakobsen.
Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen, 23, svävar mellan liv och död.

Den holländske cyklisten har försatts i konstgjord koma efter en incident med Dylan Groenewegen – som nu sågas stenhårt.

”Han borde få fängelse för det här”, dundrar Patrick Lefevere, manager för stallet Deceuninck–Quick-Step.

World Tour i cykel är tillbaka igen efter coronauppehållet, men det var inga trevliga bilder som kablades ut från onsdagens första etapp av Polen Runt.

På upploppet blev holländaren Fabio Jakobsen (Deceuninck–Quick-Step) prejad in i skyddsvallen av Dylan Groenewegen (Jumbo–Visma) och för Jakobsens del blev kraschen oerhört våldsam.

Han slungades av cykeln i hög fart, kolliderade med en funktionär och blev sedan liggandes blodig på marken.

Livshotande skador

Enligt nyhetsbyrån AP fick 23-åringen föras med ambulanshelikopter till sjukhus där han senare under kvällen, enligt AP, försattes i konstgjord koma.

Hans skador uppges vara livshotande.

”Tyvärr är det allvarliga huvud- och hjärnskador. Han har förlorat mycket blod. Han är väldigt stark, jag hoppas att han överlever”, säger tävlingsläkaren Barbara Jerschina enligt TT.

”Borde få fängelse”

Dylan Groenewegen tilldömdes först segern, men blev sedan diskvalificerad. Efteråt sågas han stenhårt av Deceuninck-bossen Patrick Lefevere.

”Den här Jumbo-cyklisten (Groenewegen) borde få fängelse för det här. Kriminellt beteende”, skriver han på Twitter.

Enligt AP har även ett antal andra cyklister samt den tidigare nämnda funktionären ådragit sig skador.

I ett uttalande skriver Groenewegens stall Jumbo-Visma så här:

”Våra tankar är med Fabio Jakobsen och de andra som skadades i dagens fruktansvärda krasch i Polen Runt. Krascher som denna ska inte inträffa. Vi ber verkligen om ursäkt och kommer att diskutera saken internt innan vi gör fler uttalanden.”

Internationella cykelförbundet (UCI) har också publicerat ett uttalande där de fördömer Groenewegens agerande.

”ICU anser att det här är ett oacceptabelt beteende och har omedelbart bett disciplinnämnden undersöka ärendet vidare”, skriver man.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN