Djokovic sköt domare på struphuvudet – diskas

Bad om ursäkt i natt

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Novak Djokovic, 33, är diskad från US Open.

Världsettan hamnade i underläge, slog bollen bakåt i affekt och råkade träffa en linjedomare rakt på struphuvudet.

Efteråt flydde Djokovic i bil utan att prata med media, men i natt bad han om ursäkt.

Det var i första set när Pablo Carreño Busta, 29, gick upp i ledning som Djokovic skickade bollen bakåt och olyckligt träffade linjedomaren på struphuvudet. Hon fick rejält ont och svårt att andas, något som både hördes och syntes i sändningen. Djokovic insåg snabbt sitt misstag och var framme hos domaren.

Linjedomaren reste sig upp efter en stund, men efter en överläggning domarna emellan kom sedan beskedet: Novak Djokovic diskades.

Därmed tar hans US Open-äventyr slut redan i den fjärde omgången.

– Bollen träffar domaren på det mest olyckliga stället. Han försöker förklara att han inte menade det. Men wow! Jag har inte sett någon sådan dramatisk situation tidigare, säger Mats Wilander i Eurosports sändning.

– Regler är regler... domaren gjorde rätt men det är inte lätt att göra det, säger Carreño Busta på presskonferensen efteråt enligt AP.

Djokovic lämnade arenan

Enligt tennisjournalisten Ben Rothenberg, som skriver åt New York Times, var Djokovic inte helt nöjd med beslutet.

– Hon behöver inte åka till sjukhus för det här. Kommer ni diska mig för en sådan här situation?, ska Djokovic ha sagt på banan.

Någon kommentar från Djokovic blev det inte direkt efteråt. 33-åringen lämnade arenan utan att prata med media innan han försvann iväg i en bil.

I natt svensk tid kommenterade dock tennisstjärnan händelsen. På sitt Instagram var han ångerfull och bad om ursäkt.

”Jag är extremt ledsen för att jag utsatte henne för en sådan stress. Så oavsiktligt. Så fel.” skriver han.

”Olyckligt för Novak”

En av konkurrenterna i turneringen – tysken Alexander Zverev – befann sig på arenan och såg matchen.

– Det är väldigt olyckligt att han träffar linjedomaren och speciellt där han träffar. Det finns en regel för det. Jag tror att domarna bara gör sitt jobb men det är väldigt olyckligt för Novak, säger Zverev till New York Times.

Tredje någonsin

Enligt nyhetsbyrån AFP är Djokovic den tredje spelaren någonsin i grand slam-sammanhang att diskvalificeras i herrsingel. Detta har tidigare hänt John McEnroe i Australian Open 1990 och Stefan Koubek i Franska mästerskapen 2000.

I ett uttalande skriver US Open att Djokovic diskvalificerades enligt regelboken för att avsiktligt ha slagit en boll vårdslöst. Djokovic kommer därmed inte få några rankningspoäng för turneringen och tvingas böta prispengarna han har tjänat.

Publicerad:

LÄS VIDARE