Björn attackerade finska VM-åkaren

Publicerad 2023-05-28

Finska skidskytten Erika Jänkä, 27, var med om något hemskt i fredags.

Hon blev attackerad – av en björn.

”Jag var nästan övertygad om att jag skulle dö”, skriver hon på Instagram.

Erika Jänkä ingår i Finlands landslag i skidskytte och var med och tävlade i VM i tyska Oberhof i vintras. Vid sidan av idrotten arbetar hon för militären som gränsvakt.

På fredagen var hon ute på en kvällsrunda i staden Kuhmo nära den ryska gränsen – när en björn dök upp från skogen och gick till attack.

Fysiskt oskadd

Jänkä berättar att hon greps av panik, men att hon klarade sig utan några fysiska skador efter att ha lagt sig ner med ansiktet mot marken och spelat död.

”Gårdagens händelser kommer säkert att sätta djupa spår för en lång framtid. Att uppleva en sådan stark, nästan övertygande, känsla av att man kommer dö är något man aldrig kan förbereda sig på. Fysiskt är jag lyckligtvis okej och jag fick inga skador. Jag är tacksam för alla lärdomar jag samlat på mig i livet genom att vara ute i naturen och möta olika djur”, skriver hon på Instagram.

”Inte normalt”

Viltvårdaren Kimmo Piirainen säger till tidningen Iltalehti att det tros finnas nio björnar i området.

Den militära brigaden fick nyligen rapporter om att en björnmamma och björnunge setts i skogen.

Piirainen kan inte bedöma om det var just den björnmamman som gick till attack mot Erika Jänkä.

– Det har varit mycket filminspelningar i det här området så björnarna har redan kunnat vänja sig vid människolukt, därför kanske de inte är så rädda för människor längre. Men att attackera en människa är inte ett normalt beteende för en björn. Otäcka situationer kan uppstå om björnen skyddar en unge eller är brunstig, men parningstiden för björnar startar inte förrän efter midsommar och inte ens då brukar de gå till attack mot människor. Om det mot förmodan sker så är oddsen låga på att den personen hamnar på sjukhuset, säger Piirainen.

Login • Instagram

Följ ämnen i artikeln