Kort om sport

Snabba nyheter från Sportbladet

Fastnålat inlägg
Ryssland får tävla i Asiatiska spelen
26 januari kl 11.05TT
DELA
Ryska idrottare kommer att kunna tävla i Asiatiska sommarspelen senare i år. Arkivbild. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Ryska idrottare får tävla i Asiatiska sommarspelen senare i år.

Beskedet kommer som en följd av att Internationella olympiska kommitté (IOK) öppnat för att åter släppa in Ryssland och Belarus i idrottsvärmen.

Asiens olympiska råd (OCA) kommer inte att stoppa ryska och belarusiska idrottare från att delta i höstens 19:e upplaga av Asiatiska sommarspelen.

”OCA tror på idrottens enande kraft och att alla idrottare, oavsett nationalitet eller vilket pass de har, ska tillåtas ställa upp i idrottsevenemang. OCA har erbjudit ryska och belarusiska idrottare möjligheten att delta i tävlingar i Asien, inklusive Asiatiska spelen”, skriver OCA i ett uttalande på torsdagen.

Ett dygn tidigare gick IOK ut och öppnade dörren för ett liknande beslut gällande OS i Paris nästa år, trots att det ryska invasionskriget i Ukraina fortsatt pågår.

Sedan invasionen av Ukraina har IOK portat både ryska och belarusiska idrottare.

IOK sade inte rakt ut att Ryssland och Belarus (som stöttar Ryssland i kriget) kommer att kunna delta, men uttryckte inte heller det motsatta. I stället beskrev man hur idrottare inte bör stoppas från tävlingar utifrån vilken nationalitet som står i passet.

”En väg för idrottares deltagande i tävlingar under strikta villkor bör därför undersökas ytterligare”, sade IOK i ett uttalande.

Asiatiska sommarspelen är bakom OS ett av världens största multisportevenemang. Årets upplaga arrangeras i kinesiska Hangzhou 23 september–8 oktober. Evenemanget skulle egentligen ha avgjorts under fjolåret, men sköts fram på grund av coronapandemin.

 • TT
  DELA
  Klæbo till USA för behandling
  Johannes Høsflot Klæbo. Arkivbild. Foto: Ulf Palm/TT

  Johannes Høsflot Klæbo, 26, hade en riktigt bra säsong.

  Den norske längdskidåkaren vann den totala världscupen och på VM i Planica åkte han hem tre guld och två silver.

  När skidsäsongen nu är över väntar en resa till USA för Klæbo, väl där ska han få behandling för en muskelskada som han brottats med sedan i somras.

  – Jag ska till Park City (Utah, USA) direkt efter påsk för behandling, säger han till VG.

  På amerikansk mark ska 26-åringen träffa ”superfysioterapeuten” Megan Stowe i tio till tolv dagar.

  – Anledningen är att helt enkelt för att jag ska få ordning på min skada, säger Klæbo.

  Klæbo vill vara hundra procent redo till vår- och sommarträningen, vilket innebär att han i så fall kan träna 100 timmar i månaden.

 • Elin Lindersson Carlsson
  DELA
  Ytterligare ekonomiskt bakslag för Vita Hästen

  Tidigare i år meddelade ishockeyklubben Vita Hästen att man behövde samla in fyra miljoner kronor för att få elitlicens och kunna spela vidare i Hockeyallsvenskan efter säsongen.

  Nu kommer ett nytt ekonomiskt bakslag för Norrköpingsklubben.

  Förvaltningsrätten har fastslagit att Vita Hästen måste betala tillbaka de drygt 800.000 kronor man fått utbetalt i korttidsstöd under pandemiåren.

  Förvaltningsrätten menar att klubben hade en förvärrad ekonomisk situation under pandemisäsongen 2019/20, men att det inte finns något som visar på att detta skulle vara ett trendbrott. Tvärtom har klubbens ekonomiska svårigheter bestått under lång tid vilket innebär att förutsättningarna för att få pengarna inte är uppfyllda.

  Vita Hästen har möjlighet att överklaga beslutet.

 • TT
  DELA
  Australiens GP kan komma att köras på kvällen
  F1-loppet i Singapore körs i mörker, vilket bidragit till dess popularitet. På bilden Alpha Tauris japanske förare Yuki Tsunoda förra året. Foto: Vincent Thian/AP/TT

  F1-loppet i Melbourne kan komma att köras i mörker i framtiden, om Australiens formel 1-chef får som han vill.

  Några få lopp i F1-kalendern körs sent på kvällen, med omgivningen i mörker och banan upplyst av strålkastare.

  Singapore och Abu Dhabi tillhör dem, två lopp som sett sina tittarsiffror stiga. Kanske kan Australiens grand prix i framtiden sälla sig till den skaran.

  – Jag tror att om vi bara skulle få det att fungera, så vore det fantastiskt. Ett fantastiskt skådespel men också jättebra för att nå den övriga F1-publiken, säger landets formel 1-ordförande Paul Little till The Herald Sun.

  Söndagens lopp börjar klockan 15, vilket är 07 på morgonen i Sverige. Solen går ned strax efter klockan 18 i Melbourne.

  – Det är ingen fråga om att fler personer skulle titta om de kunde se det live vid en rimlig tid på dygnet på andra sidan jorden, säger Little.

  Om loppet flyttas kommer det inte att ske i närtid.

  – Som det är i dag så kan vi inte köra ett kvällslopp även om vi skulle vilja utan en betydande arbetsinsats för att få belysningen på plats, säger han.

  Förra året lockades 420 000 besökare till Albert Park, vilket gör det till en av de populäraste tävlingarna.

 • TT
  DELA
  Tre Kronor kan få VM-drömduo: "Bra relation"
  San Joses stjärna Erik Karlsson kan bli förste NHL-backen som når 100 poäng på över 30 år. Arkivbild. Foto: Tony Avelar/AP/TT
  Vancouvers Elias Pettersson, i vitt, är bara fem poäng från att nå 100 poäng. Foto: Jeff Roberson/AP/TT

  Det är stjärnduon som jagar den magiska 100-poängsnivån i NHL.

  Sedan kan Elias Pettersson och Erik Karlsson bli drömnamn i Tre Kronors VM-trupp.

  – Vi har försökt bygga upp en bra relation under hela året, säger förbundskaptenen Sam Hallam.

  Ingen svensk NHL-spelare har nått drömgränsen 100 poäng sedan säsongen 2010–11.

  Den gången gav det blågul seger i poängligan när Daniel Sedin, Vancouver, noterades för 104 poäng (41 mål+63 assist). Då hade tvillingbrorsan Henrik Sedin vunnit poängligan säsongen innan.

  Nu kan två svenskar nå 100 poäng samma säsong.

  Vancouvers Elias Pettersson står på 95 poäng (35+60) och San Jose-backen Erik Karlsson på 91 (22+69) med åtta matcher kvar.

  Ingen back har nått 100-poängsnivån på 31 år – den senaste var Brian Leetch, New York Rangers, 1991–92.

  ”Varken bu eller bä”

  Sam Hallam pratar gärna om Elias Petterssons och Erik Karlssons supersäsonger.

  Men inte om förhoppningen att de ska förstärka Tre Kronor i VM i Tammerfors och Riga i maj.

  – Jag varken hoppas eller uttalar mig speciellt mycket. Vi har en landslagskalender med en samling i april och så börjar förberedelserna för VM där vi kommer att presentera en trupp vecka för vecka och sedan till VM. Innan något är klart kommer vi inte att säga varken bu eller bä om någonting, säger Hallam.

  Men kontakten med NHL-spelarna finns hela tiden. Dessutom ingår ju Josef Boumedienne, till vardags i NHL-klubben Columbus, i landslagsorganisationen.

  – Vi har försökt bygga upp en bra relation under hela året och vi har ju Josef som är på plats där borta och springer på spelare här och där. Framför allt har han bra koll på hur de presterar och hur de ligger till i sina lag. Sedan följer vi dem härifrån och har kontakt med både spelare och agenter och det är kanske inte rena konkreta frågor utan att man stämmer av hur läget är, berättar Hallam.

  Först när grundserien är över den 14 april blir frågorna om VM-spel konkreta.

  Svenskt stjärnlag?

  Med drygt två veckor kvar av NHL:s grundserie står det klart att Sam Hallam kan få ihop ett kanonlag till VM.

  Varken Elias Petterssons Vancouver eller Erik Karlssons San Jose kommer att nå slutspel. Rasmus Dahlins Buffalo är fortfarande med i kampen, men under slutspelsstrecket.

  Fler svenska stjärnor än så kan bli tillgängliga till VM.

  Erik Karlsson har inte spelat i Tre Kronor sedan World Cup 2016 och gjorde sitt senaste VM 2012. Han var intresserad av VM-spel redan i fjol, men åkte på en skada i slutet av säsongen.

  När det gäller Elias Pettersson så känner Sam Hallam honom väl sedan succéåret i Växjö 2017–18.

  ”Fantastiskt skickliga”

  Hallam är inte förvånad över 24-årige Petterssons och 32-årige Karlssons supersäsonger.

  – Det är väl ingen som kan vara förvånad, det är två fantastiskt skickliga offensiva spelare.

  Elias Pettersson har under sin femte NHL-säsong tagit klivet upp på en ny nivå, stjärnnivån. Han har gjort drygt 20 poäng fler än i fjol.

  – Elias fick gå in i säsongen där han hade tränat riktigt bra efter att ha haft skadebekymmer. Det syns att han är väldigt bra förberedd och verkligen i harmoni. Han gjorde 66 poäng redan under sin rookiesäsong, då tror jag alla såg att det fanns mer att hämta, säger han.

  Erik Karlsson, två gånger utsedd till NHL:s bäste back, gör sin poängmässigt bästa säsong i karriären efter flera skadefyllda år och har redan slagit det svenska poängrekordet för backar.

  – Rent poängmässigt är det makalöst. Sedan spelar Erik ett spel där han följer med väldigt mycket och har ett stort chanstagande i sitt spel. Det tycker jag är intressant, kanske fler av oss coacher borde titta på det och se vad det skulle ge och vad man mer kunde få ut av spelare om man gav lite mer utrymme, utan att tappa lagtänket i det, säger Hallam.

  TT: Klarar de 100 poäng?

  – Det tror och hoppas jag.

  Tre Kronor inför VM

  12 och 13 april: Dubbellandskamper mot Danmark (Vojens, Esbjerg).

  19 och 20 april: Dubbellandskamper mot Norge (Östersund).

  27 och 29 april: Dubbellandskamper mot Finland (Umeå).

  4-7 maj: Czech Hockey Games – 4/5 Schweiz (i Göteborg), 6/5 Tjeckien (Brno), 7/5 Finland (Brno).

  12-28 maj: VM (Tammerfors/Riga). Sverige möter Tyskland i premiären den 12 maj i Tammerfors.

 • TT
  DELA
  Cirstea stod för storskräll i Miami
  Sorana Cirstea ska spela semifinal i Miami. Foto: Marta Lavandier/AP/TT

  Oseedade Sorana Cirstea slog ut världstvåan och årets Australian Open-mästare, belarusiska Aryna Sabalenka, i kvartsfinalen i tennisens Miami Open.

  Cirstea gjorde det dessutom i raka set, 6–4, 6–4.

  Det är första gången som den 74:e rankande rumänskan når en semifinal i en WTA 1 000-tävling sedan 2013, samma år som 32-åringen nådde en karriärhögsta världsranking när hon nådde plats 21.

  I seminfinal väntar antingen ryskan Jekaterina Alexandrova eller tjeckiskan Petra Kvitova.

 

Fråga oss

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Det finns inga inlägg ännu.

 

Tipsa oss

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?
Ring 08-411 11 11

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.