SOK:s ordförande avgår efter brottsmisstankarna

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Mats Årjes lämnar posten som ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK) efter misstankarna om sexuellt ofredande.

”Den senaste tiden har varit en prövning och efter noga övervägande, och av respekt för SOK och min familj, har jag kommit fram till att det bästa är att organisationen får välja en ny ordförande”, säger Årjes i ett uttalande till TT.

Hans ersättare ska vara på plats den 20 april.

Den 28 november förra året tog Årjes en paus från rollen som SOK:s ordförande efter att samma dag ha informerats om att han åtalas misstänkt för sexuellt ofredande.

Han har hela tiden förnekat brott men väljer nu ändå att låta timeouten övergå till en permanent lösning. Årjes, 56, lämnar sitt uppdrag och SOK söker nu en ny ordförande.

Mats Årjes lämnar sitt uppdrag som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.
Mats Årjes lämnar sitt uppdrag som ordförande i Sveriges olympiska kommitté. Arkivbild.

Tunga poster på spel

”Efter en tids frånvaro från styrelsearbetet har jag meddelat valberedningen att jag väljer att lämna mitt uppdrag. Den senaste tiden har varit en prövning och efter noga övervägande, och av respekt för SOK och min familj, har jag kommit fram till att det bästa är att organisationen får välja en ny ordförande. Valberedningen kommer därmed att påbörja arbetet med att hitta en ny ordförande för SOK”, säger Mats Årjes i ett uttalande till TT.

”Med anledning av pågående rättsprocess har jag inga ytterligare kommentarer att lämna.”

Därmed kommer de tre tyngsta posterna inom svensk idrott att ersättas under våren. Förutom SOK ska också Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska fotbollförbundet (SvFF) välja ny ordförande efter att Björn Eriksson respektive Karl-Erik Nilsson meddelat att de avgår.

Larsson tillförordnad

Under Mats Årjes paus har Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, fungerat som tillförordnad ordförande i SOK. Den rollen kommer han att ha fram till det ordinarie årsmötet den 20 april, då en ny ordförande ska väljas på två år.

”Vi i valberedningen har påbörjat det viktiga arbetet. Våra medlemsförbund kommer ges tid att nominera kandidater. Vi kommer skriftligen att informera alla medlemsförbund angående processen”, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall i ett pressmeddelande.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.