Halmstad slog ut BP ur svenska cupen – efter förlängningsrysare

Publicerad 2024-03-09

Halmstad är klara för semifinal i svenska cupen – det efter att HBK spräckte målnollan i den 112:e minuten.

Ett mål som inte borde godkänts enligt BP:s tränare.

– Det är väl en ganska solklar frispark på målet, säger Andreas Engelmark.

Efter att ställningen 0–0 hållt sig i de 90 ordinarie spelminuterna och i sex tilläggsminuter väntade förläggning på Grimsta IP.

Med tio minuter kvar av den sista förlängningen drog BP:s Paya Pichkah på sig sitt andra gula kort i matchen och Brommapojkarna fick spela med en man mindre.

Tre minuter senare nickade Phil Ofosu-Ayeh in matchens första mål och såg på så sätt även till att skicka HBK vidare till kvartsfinal.

Ville ha frispark

Målet kom efter en hörna där hemmamålvakten Lucas Bergström inte fick tag i bollen, den hamnade därmed hos Ofosu-Ayeh som kom med fart vid den vänstra stolpen. Brommapojkarna ville ha frispark eftersom en Halmstadsspelare hoppade in i Bergström i samband med att han skulle ta ner bollen.

– Men det ska ju Wolf (Victor, domare) ta det är svagt av honom. Den är ju solklar. Han hoppar ju rakt in i målvakt utan att gå på boll. Men alla gör misstag. Det gör vi ju också idag. Även jag som tränare, säger BP:s tränare Andreas Engelmark.

Han får medhåll av Lucas Bergström.

– Jag tycker att det borde vara frispark men jag har inte sett om situationen. Det är svårt att veta vad som händer men vi hade våra lägen och vi tog inte dem sen kommer det ibland dåliga studsar, det är bara att gå vidare, säger han.

Du tappar balansen när han hoppar in i dig?
– Ja, såklart. Jag går för bollen och får en knuff samtidigt men det är fotboll, det är inget jag kan göra åt saken, säger Lucas Bergström.

Räddades två gånger om

Även om målen länge dröjde med sin frånvaro fanns det heta chanser. Bland annat i den 70:e minuten. Det blev då rejält stökigt i Halmstads straffområde. HBK:s Andreas Johansson nickade bort ett inlägg, då fick BP:s Wilmer Odefalk en tå på bollen som sedan studsade via spelare i straffområdet. Halmstadsmålvakten Tim Rönning fick slänga sig mot den högra stolpen och stod för en dubbelräddning innan han till slut lyckades få grepp om bollen.

– Han har varit otroligt bra sen han kom till oss. Han visar vilken fantastisk fin målvakt han är. Så att han gör ju en avgörande insats, säger Halmstadstränaren Magnus Haglund.

BP:s Nikola Vasic var en av spelarna som var framme och försökte peta in bollen. Det gillades inte av Halmstads Joseph Baffoe. De två spelarna visade sin irritation med några knuffar och tilldelades varsitt gult kort.

Första på 21 år

Det var inte heller långt ifrån att matchen gick till straffar. Med bara sekunder kvar av den sista förlängningen fick BP:s Alexander Johansson bollen i straffområdet. Han la den dock långt över och Halmstad lyckades därmed stå emot.

Vinsten innebär alltså att Halmstad första gången på 21 år är klara för semifinal i svenska cupen och Andreas Johansson har chansen att ta en efterlängtad titel med sitt HBK.

– Chansen lever. Det hade varit väldigt roligt att vinna såklart. Vi är en av fyra lag som är kvar, klart att det är bra gjort av oss. Det blir Malmö eller Norrköping så det blir tufft oavsett men det ska bli otroligt kul att få spela på hemmaplan.

Semifinalen spelas lördagen den 16 mars.