Stina Nilsson tappade magasin

Uppdaterad 2022-12-05 | Publicerad 2022-12-04

Dråpliga scener utspelades när Stina Nilsson kom in till skjutvallen – utan magasin.

”Ett nybörjarmisstag”, menar norske experten Ola Lunde.

– Han kanske trodde att jag hade glömt dem, men det stämmer inte, svarar Nilsson.

Följ ämnen
Skidskytte

Så, vad var det egentligen som hände när Stina Nilsson kom in till mattan för det första stående skyttet i jaktstarten?

Hon insåg, till sin fasa, att hon saknade magasin och tvingades ropa på hjälp av funktionärer.

PLUS: Charles, 75: ”Folk blir chockade och vill veta hur jag gör”

– Första tanken var bara: ”Nej, nej, nej”, säger Nilsson.

Det visade sig sedan att hennes ståskytte-magasin hade trillat ur bössan i samband med det andra liggskyttet.

– Ja, jag fick höra att de låg kvar vid mattan, så det måste ha hänt något med magneterna, att de inte var tillräckligt starka.

Slår tillbaka mot norskt hån

Nilsson hade dessförinnan fått en drömstart på dagen med två raka nollor i liggskyttet, men den dråpliga incidenten kostade många sekunder.

– Jag fick höra att jag stod på mattan i en minut och sju sekunder och en normal stå-serie skjuter jag på cirka 30 sekunder. Så jag tappade väl minst en halvminut. Men jag är väldigt nöjd med att jag inte ballade ur och blev som en yr höna efteråt. Jag lyckades behålla lugnet och satte fyra av fem skott, så det var ändå bra.

Norska NRK:s erfarne skidskytteexpert Ola Lunde säger att det var ”ett nybörjarmisstag”, håller du med?

– Nja, han kanske trodde att jag hade glömt ståskytte-magasinen och bara startade med två, men det stämmer inte. Jag startade med fyra, men två ramlade ur. Och det kan väl hända vem som helst, tänker jag.

Så det var inte ditt fel utan ren otur?

– Alltså, det var väl mitt fel att de trillade ur och jag inte hade koll. Jag vill inte skylla på otur, nu blev det så här och jag vet inte riktigt vems felet är. Men ur trillade de i alla fall…

En läropeng?

– Absolut.

”Extremt nöjd”

Stina Nilsson, som gav sig ut i spåret som 59:a av 60 startande, satte totalt 18 av 20 skott och körde upp sig till en 35:e plats.

– Jag tycker att det har gått bättre och bättre för varje lopp vi kört här och 90 procent i fyra skytten är jag extremt nöjd med. Jag lägger upp loppet på ett bra sätt och har även krafter kvar i slutet. Så det var mycket som var bra i dag, säger hon.

Nästa vecka fortsätter världscupscirkusen i österrikiska Hochfilzen.

Det återstår att se om Nilsson gjort tillräckligt bra ifrån sig för att ta en av de sex platserna i laget, eller om huvudtränare Johannes Lukas vill ge 23-årige Tilda Johansson chansen på hennes (eller Johanna Skottheims) bekostnad.

– Vi får se hur lagledningen tänker. Jag vet att konkurrensen är tuff och oavsett beslut så kommer jag har respekt för laguttagningen, säger Stina Nilsson.

Julia Simon (Frankrike) vann jaktstarten före Dorothea Wierer (Italien). Elvira Öberg tog den tredje och sista pallplatsen.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!