Stjärnorna om tragiska flygkraschen: ”Vi var alla i chock”

TOKYO. Ridsportsvärlden är i sorg.

Den välkända veterinären Björn Nolting avled förra veckan efter en flygkrasch i Schweiz när han själv körde sitt privatplan.

– Björn var med redan på mitt första OS 1996 och han har jobbat väldigt mycket med svenska landslaget. Det är oerhört sorgligt, säger Malin Baryard-Johnsson.

Det var förra veckan som den tragiska nyheten kom att 60-åriga stjärnveterinären omkommit i en flygkrasch. Nolting var på semester i Schweiz och flög sitt egna plan bland alptopparna. Flygledarna i Zürich tappade kontakt med flygplanet eftermiddagen söndagen 18/7 enligt, eurodressage.com.

Det ska ha varit både dåligt väder och dimma i bergsområdet där Nolting flög med sitt plan av modellen Mooney. Dimman försvårade sökarbetet och planet hittades först på måndagen, nästan 3000 meter över havet i brant terräng.

– Han var en väldigt stor person inom ridsportsvärlden så vi var alla i chock när vi fick reda på det. Det är en oerhört tragisk olycka, säger Peder Fredricsson när det svenska hopplandslaget mötte media i Tokyo.

”Känt honom i många år”

Björn Nolting avled förra veckan.
Björn Nolting avled förra veckan.

Björn Nolting var ansvarig landslagsveterinär i 19 år för Tyskland och var både välkänd och erkänd inom ridsporten. Nolting var också aktiv i Sverige, 60-åringen startade bland annat kliniken Brunmåla i Täby och där arbetade han fortfarande innan olyckan. Den svenska stjärnryttaren Malin Baryard-Johnsson hade känt Nolting i 25 år.

– Björn var faktiskt med redan 1996 när jag gjorde mitt första OS i Atalanta. Då använde jag honom en hel del. Han har jobbat väldigt mycket med det svenska landslaget så jag har känt honom i väldigt många år. Det är oerhört sorgligt, säger Baryard-Johnsson.

Har det påverkat dina förberedelser till OS?

– Jag är i min bubbla nu och självklart är det väldigt sorgligt men det är inget som påverkar tävlingshjärnan, säger Baryard-Johnsson.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.