Northugs kris: Är inte kvalificerad

Ser ut att missa Tour de Ski – kan kosta VM-medverkan

Foto: TT
Petter Northug.
SPORTBLADET

Under VM i Falun 2015 var Petter Northug stor VM-kung.

Två år senare är det en 30-åring i karriärskris sedan Norges landslagschef bekräftat att skidkungen inte får någon friplats till VM i Lahtis.

Nu går norrmannen en kamp mot klockan för att ens ta en plats i laget till fyra av distanserna.

Petter Northug har inlett säsongen uselt. På de fem lopp norrmannen gått har han placeringarna 74, 15, 20, 9 och 51.

”Är en tråkig situation”

För att skidkungen ändå skulle få möjlighet att hitta formen och kvalificera sig i den mördande norska konkurrensen till VM i Lahtis i februari fick Northug en friplats till Tour de Ski som börjar den 31 december. Men enligt VG talar allt nu för att 30-åringen tvingas stryka sig även från hela den touren.

– Petter tränade väldigt bra i sommar och höst och hade ett optimalt höjdläger i Val Senales men sen blev han lite för het på gröten i november. Du kan kalla det för en överbelastning och det tar lite tid innan han är helt återställd men vi hoppas självklart att det ska släppa snart, säger tränaren Stig Rune Kveen till TV2 och fortsätter:

– Nu är vi i en tråkig situation där han kanske måste tacka nej till Tour de Ski för första gången men samtidigt har vi gott om tid till VM. Jag vet att Petter är angelägen om att göra ett bra jobb inför den höjdpunkten.

Frågan är dock hur mycket höjdpunkt VM blir för Northug?

– Han har frikort till Tour de Ski men inte till VM och de andra distanserna. Det är för hård konkurrens för det, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus till VG.

”En avvägning han måste göra”

Petter Northug är garanterad att få köra femmilen och sprinten på VM, då han är regerande mästare på de distanserna, men övriga lopp måste 30-åringen visa så goda resultat i innan VM inleds den 23 februari att han får en plats i det norska laget. Med touren hotad lämnar det väldigt få tillfällen för Northug att ta en VM-plats i skiathlon, lagsprint, 15 kilometer och stafett.

– Det är en avvägning han måste göra nu och då menar jag inte med tanke på kvalificeringen utan den träning han ska genomföra den kommande perioden. Den avgör till stor del vilken form han kommer klara av att hitta innan VM. Åker han till Tour de Ski och det inte fungerar så att han måste åka hem igen så återstår det få lopp att kvalificera sig till VM på. Det är ett svårt val för honom, säger Vidar Löfshus.

Efter Tour de Ski återstår bara världscuphelgen i Ulricehamn 21–22 januari och i Falun helgen efter. Sista chansen för Petter Northug att ta fler VM-platser än de garanterade två blir sedan norska mästerskapen första helgen i februari. I de fyra senaste stora mästerskapen (VM och OS) har Northug gått fem distanser.

ARTIKELN HANDLAR OM