Hål för hål: Så här spelas årets bana

Foto: Dave Thompson / TT / NTB Scanpix
Henrik Stenson har full koll på alla hål.
SPORTBLADET

Senast The Open spelas på Royal Birkdale var 2008.

Nu är det dags igen.

Här är vad som väntar.

1) Par 4 - 410 meter

Foto: royalbirkdale.com

Ett riktigt svårt öppningshål. Bunkern är i spel till vänster och till höger är det out of bounds. Spelas den in i vinden är den svår även för proffsen. Utan vind – eller med medvind – kan långtslående spelare som Rory McIlroy och Dustin Jonson lägga upp sig så de har en lättare wedge in till green.


2) Par 4 - 386 meter

Foto: royalbirkdale.com

Spelas nästan alltid rakt in i vinden. Bunkrar i spel till höger och kullar till vänster. De flesta väljer att lämna kvar drivern i bagen här. Landar du strax innan bunkarna har du en wedge kvar in. Men slå inte för långt på inspelet – då får du en lurig nedförsputt.


3) Par 4 - 412 meter

Foto: royalbirkdale.com

Bunkrar i spel till höger och vänster för de långtslående. En perfekt drive krävs då du helst bör ligga till vänster på utslaget för att få bästa vinkel in mot green. Ruffen runtom green är tjock – särskilt om du missar höger.


4) Par 3 - 182 meter

Foto: royalbirkdale.com

Banans längsta par tre-hål. Greenen ligger cirka tio meter lägre än tee och skyddas av fyra bunkrar. Är vinden i spel här – vilket den oftast är – så lär vi få se ganska höga snittscorer på detta hål.


5) Par 4 - 316 meter

Foto: royalbirkdale.com

Det första ”risk/reward-hålet” på denna bana. Spelas dogleg höger och långtslående spelare kan ta genvägen rakt över och nästan nå fram till green. Men se upp! På höger sida finns både vatten och tjock ruff. Greenen skyddas dessutom av sju (!) bunkrar.


6) Par 4 - 456 meter

Foto: royalbirkdale.com

En extremt tuff par-fyra. Bunkern till höger ligger vid cirka 257 meter och kan således sluka en duglig drive. Gäller att ”carra” förbi den. Därefter väntar ett långt och svårt inspel mot green som ligger upphöjd. 


7) Par 3 - 162 meter

Foto: royalbirkdale.com

Banans kortaste hål. Men greenen är liten och sluttar utför åt alla håll. Runtom den finns sju (!) bunkrar som lurar. Det må vara kort – men det är minsann inte lätt.


8) Par 4 - 419 meter

Foto: royalbirkdale.com

Dogleg vänster med flera bunkrar i spel. Här krävs ett utslag med precision. Greenen är är visserligen stor och bör kunna träffas. Men bunkrarna som skyddar den är djupa och läskiga!


9) Par 4 - 380 meter

Foto: royalbirkdale.com

Dogleg höger från ett utslag där stora delar av fairway är utom synhåll. Visserligen finns inga bunkrar men det krävs ändå en perfekt driver, för ruffen är tjock. Bunkrar framför green och jobbigt läge för den som slår för långt. Många kommer sikta på att träffa mitten av green här.


10) Par 4 - 386 meter

Foto: royalbirkdale.com

Ett av banans signaturhål. Det är inte långt, men det är klurigt. Bunkar finns i spel både till vänster och höger från utslaget och ligger placerade mellan 210 till 270 meters avstånd. De flest lämnar drivern i bagen och slår ut med lågt järn.


11) Par 4 - 399 meter

Foto: royalbirkdale.com

Återigen bunkrar i spel från tee. Därefter har du ett inspel mot en ondulerad green där flaggplaceringarna kan göra att du har minimala ytor att sätta inspelet på.


12) Par 3 - 167 meter

Ett av banans vackraste hål. Det är inte skrämmande långt, men tillräckligt långt för att green ska se liten ut. Den är också relativt liten och missar du så hamnar du i trubbel; antingen i djupa bunkrar eller tjock ruff.


13) Par 4 - 456 meter

Foto: royalbirkdale.com

Ett av banans tuffaste hål. Spelades tidigare som par-femma. Bunkrarna är i spel för den som slår ut med driver. Men oavsett vad du slår ut med har du ett långt inspel kvar till green.


14) Par 3 - 183 meter

Foto: royalbirkdale.com

Banans sista par-trea. Greenen är relativt stor men teen ligger på en höjd och du får räkna med vind från höger. De flesta kommer att försöka sikta mitt på green. Går man härifrån med par är man nöjd.


15) Par 5 - 496 meter

Foto: royalbirkdale.com

Banans första par fem-hål innehåller hela 13 (!) bunkrar. Problemet är inte att nå in på två slag – utan att undvika fällorna runtom green. Dessutom är det vanskligt att landa i bakkant, för då har du en av banans snabbaste nedförsputt att tampas med…


16) Par 4 - 401 meter

Foto: royalbirkdale.com

Spelas dogleg höger. På pappret ser utslaget relativt enkelt ut men försöker tar du genvägen och missar så hamnar du i tjock och lurig ruff.


17) Par 5 - 518 meter

Foto: royalbirkdale.com

Så länge du landar utslaget före bunkarna är du säker. Då kan du dessutom nå in på två slag. Ska du göra en ”lay up” får du se upp för fairwaybunkern som ligger i farozonen, 95 meter från green.


18) Par 4 - 433 meter

Foto: royalbirkdale.com

En lång par-fyra med out of bounds till höger. Greenen – som ligger precis framför klubbhuset – skyddas av tre bunkrar. Ett minst sagt svårt avslutningshål.


ARTIKELN HANDLAR OM