”Kaptenen” pekas ut i stora simskandalen

Foto: Zsolt Szigetvary / TT / NTB Scanpix
”Kapteten från Kuwait” Husain Al Musallam.

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

”Kaptenen från Kuwait” är huvudperson i en av simsportens största skandaler.

Bara dagar före VM publiceras en inspelning av FBI där en av sportens tyngsta pampar försöker svindla till sig tiotals miljoner kronor.

– Man blir ledsen och besviken men tyvärr inte förvånad, säger Michelle Coleman.

På söndag rivstartar långbane-VM i simning med försök och semifinaler på hundra meter fjäril, där Sarah Sjöström är regerande mästare. Senare under mästerskapet simmar 23-åringen ytterligare tre distanser och är guldfavorit på samtliga.

Men för simsporten i stort är lördagens kongress lika viktig som tävlingarna. I VM-staden Budapest röstar medlemsländerna fram vilka som ska leda dem de kommande fyra åren och till första vice ordförande finns bara en kandidat. Det betyder inte att valet är okontroversiellt.

Kuwait vill stryka Al Musallam

Husain Al Musallam var tidigare yrkespilot, därav smeknamnet Kaptenen, och pekades i maj av The Times ut för att ha försökt muta en fotbollsledare med motsvarande åtta miljoner kronor, vilket fortfarande är under utredning.

En annan försvårande omständighet är att Al Musallam är från Kuwait, ett land som är avstängt från mästerskapen till följd av att regimen har stiftat lagar som på ett otillåtet vis inkräktar på idrotten. Kan en av simningens viktigaste uppdrag gå till en person från ett suspenderat förbund?

Inte ens Kuwaits simförbund tycker det. De har i juli gjort två försök att stryka Al Musallams kandidatur, men båda har avslagits då Fina inte har erkänt personerna bakom protesten som officiella representanter för kuwaitisk simning. ”Den bör i alla aspekter bortses” skriver Finas vd Cornel Marculescu.

Senaste skandalen: miljonsvindel

Men den senaste skandalen rörande ”Kaptenen från Kuwait” rör varken mutade domare eller klåfingriga beslutsfattare utan svindel av tiotals miljoner kronor. Brittiska The Times har publicerat utdrag från ett möte som uppges äga rum mellan Husain Al Musallam och en kinesisk marknadsföringsagent under sommaren 2012. I inspelningen, som ska vara gjord av amerikanska FBI, begär Al Musallam att tio procent av sponsorsumman ska gå ner i hans ficka.

– Vi tar tio procent och du får åtta procent. Det blir totalt arton procent i provision, säger Al Musallam enligt The Times.

Samtalet berör inte Fina utan Asiens olympiska råd (OCA), där Al Musallam är generaldirektör, men kan säga något om hans lämplighet att leda simförbundet.

Foto: Sören Andersson/TT NYHETSBYRÅN
Michelle Coleman

De svenska simmarna är fullt koncentrerade på sin egen simning, trots att storpolitiken också når dem.

– Det enda man kan säga är ju att man blir ledsen och besviken men tyvärr inte förvånad, säger Michelle Coleman.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM