Sverige försöker stoppa ”Kaptenen”

Foto: Jessica Gow / TT
Ulla Gustavsson.

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Sverige ska göra allt i sin makt för att stoppa ”Kaptenen”.

På lördag röstar de emot mannen som de anser fläckar ner simsporten.

– Det här är korrupt. Det är mer än tråkigt och mycket beklämmande, säger förbundets ordförande Ulla Gustavsson.

Finas förste vice ordförande var redan ifrågasatt före The Times avslöjande att han försökt svindla till sig tiotals miljoner kronor. Husain Al Musallam tillhör Kuwaits simförbund, som är avstängt från att delta i mästerskap, och han är personligen misstänkt för att ha mutat en fotbollsledare.

Foto: Zsolt Szigetvary / TT / NTB Scanpix
”Kaptenen”

Trots kontroverserna ställer Al Musallam upp för omval på lördagens kongress och är enligt The Times den ende kandidaten. Det betyder inte att Sverige ska stötta honom.

”Smutsar ner idrotten”

Ulla Gustavsson är ordförande och flyger i veckan ner till Ungern för att delta i kongressen. Hon ifrågasätter att Al Musallam ens får ställa upp i valet och reagerar starkt på den misstänkta sponsorskandalen.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att han smutsar ner idrotten med sin korruption. Han fläckar ner hela Fina i och med att han har en sådan position. Sverige har bara en röst i det här sammanhanget, men den tänker jag inte lägga på en person som står för korruption och andra värderingar som är främmande för oss, säger Ulla Gustavsson, som trots allt hyser ett hopp:

Om ingen utifrån kan stoppa Husain Al Musallam från en av simningens tyngsta poster kanske han själv kan göra det.

– Kanske han kommer att inse att det är ett olämpligt beteende och avstå från att ställa upp för omval. Men det är väl inte så troligt att han kommer fram till den slutsatsen, säger Ulla Gustavsson.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM