Beskedet: Hon ser slutet på satsningen

SPORTBLADET

BUDAPEST. Sarah Sjöström är bäst genom tiderna på 100 meter fjäril.

Men efter VM-guldet berättar 23-åringen att hon ser ett framtida slut på paraddistansen.

– Jag tror att om några år kommer jag bara att satsa på 50 fjäril och 50 fritt, säger hon.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sarah Sjöström vann VM-guld på 100 meter fjäril på tiden 55,53, bara fem hundradelar från sitt eget världsrekord. Hon är regerande olympisk mästare och har vunnit grenen tre världsmästerskap i rad.

Dominansen är lika tydlig på listan över tidernas snabbaste lopp: de elva översta noteringarna är Sjöströms.

”Kommer inte alltid ha kvar den”

23-åringen hade kunnat se 100 meter fjäril som kronjuvelen i sin satsning, en orubblig del av sin jakt på medaljer, men så resonerar hon inte.

– 100 fjärilssim har varit min gren så länge jag kan minnas. Jag är jätteglad över att det fortfarande känns bra. Jag känner mig fortfarande hyfsat bra på fjärilet, säger hon.

Kommer du alltid ha kvar 100 fjäril?

– Nej, det kanske jag inte alltid kommer att ha. Jag tror att om några år kommer jag bara att satsa på 50 fjäril och 50 fritt. Inte nu. Men man vill ha en lång karriär, så då kanske man inte orkar simma 5 000–6 000 meter per pass. Det vore kul att testa i framtiden. Jag vet inte, men kanske om tio år, så kanske ni fortfarande få se mig på tävling men på kortare distanser.

”Nu har jag tagit mina guld...”

50 meter fjäril står inte på det olympiska programmet, så menar Sarah Sjöström ordagrant vad hon säger och inte heller simmar 100 meter frisim har hon i framtiden bara kvar en individuell OS-chans.

Men när tackar tidernas främsta på 100 meter fjäril för sig? Efter VM-guldet svävar hon på svaret, det kan vara allt från ”om några år” till ”om tio år”.

– Nu har jag tagit mina fyra guld på hundra fjärilssim. Jag har inte så mycket mer att bevisa på fjärilssim egentligen, jag har gjort så mycket jag kan. Vem vet, det kanske kommer fler guld, men på 50, säger hon.

Phelps hyllar Sarah Sjöström 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM