Sjöström historisk – tredje raka VM-guldet

Av: Kristoffer Bergström, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

BUDAPEST. Fyra VM-guld på 100 meter fjäril.

Sarah Sjöström, 23 är den första kvinnan i världen att stå för en sådan gyllene bedrift.

– Jag blev så glad när jag såg att jag var först – och väldigt förvånad över att jag var så nära världsrekordet, säger hon.

Sarah Sjöström, 23, fortsätter att glänsa på VM i Budapest. Efter världsrekordet på 100 meter fritt på söndagen var frågorna inför måndagens final på hundra meter fjäril tämligen enkelspåriga:

Skulle det bli guld för Sjöström – eller guld och världsrekord?

Svenskan har dominerat distansen de senaste åren, är olympisk mästare, innehar världsrekordet och har dessutom svarat för de tio snabbaste tiderna genom historien.

”Jag var lite trött”

I finalen fick hon ”nöja sig” med guldet.

Supersvenskan öppnade på 25,67 – 34 hundradelar under sitt världsrekord – och var i mål som ohotad etta på 55,53. Fem hundradelar ifrån rekordet, men viktigast av allt 65 hundradelar från närmaste konkurrent.

När hon når mixade zonen sräcks varenda mikrofon mot henne. Svärmen av reportrar får henne att ta ett steg tillbaka och skratta.

– Det är lite mer intervjuer än jag hade efter mitt första VM-guld (2009, reds anm), men jag är väldigt glad över den här guldmedaljen. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, jag var lite trött efter mina fyra lopp i går, säger hon.

1 av 5 | Foto: TT

Att använda ord som ”historisk” börjar tappa sin innebörd mitt under Sjöströms karriär eftersom hon hela tiden bryter nya barriärer. Men hennes VM-guld på 100 meter fjäril 2013, 2015 och 2017 gör att hon är första kvinna att vinna tre raka långbane-VM-guld på distansen.

Dessutom är hon första kvinnan någonsin att vinna fyra VM-guld på samma distans.

Därmed sällar hon sig till en exklusiv skara. Endast fyra simmare har vunnit fyra VM-guld eller fler på samma distans på långbana. Grant Hackett (1 500 meter fritt), Aaron Peirsol (200 meter rygg) och Ryan Lochte (200 meter medley) har alla fyra individuella VM-guld på sina respektive favoritdistanser, medan Michael Phelps är ensam i världen om att ha fem VM-guld på 200 meter fjäril.

Till den samlade pressen berättar Sjöström om ivern inför guldloppet.

”Mer muskler gör mig tröttare”

– Jag var väldigt förväntansfull inför loppet och kunde inte vänta på att få starta. Det kändes som att de sista tio minuterna före loppet pågick för evigt. Jag ville bara dyka ner i vattnet.

Kände du någonsin att du öppnade för hårt?

– Nej, det kändes som att jag var lite långsammare än i går. Fjäril handlar om att vara avslappnad, då går det fortare.

Du såg tröttare ut på slutet än i Rio i fjol.

– Ja. Mer muskler gör mig tröttare i sltuet av loppen, men jag är starkare i öppningarna.

Sarah Sjöström är 23 år gammal och kan ha två-tre olympiska spel kvar i karriären. Men i VM-finalen fick hon trots allt ett tecken på att tiden går.

– Det är första gången jag är äldst i en VM-final.

VM pågår den 23–30 juli.

Publicerad:

LÄS VIDARE