Publicerad:
Uppdaterad:

Norska fanbäraren döms till två års avstängning

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Poppe / SCANPIX

Många var de idrottare som friades för meldonium-bruk.

Men norska tyngdlyftaren Ruth Kasirye får, trots straffsänkning, två års avstängning, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

Vid OS i Peking bar Ruth Kasirye den norska fanan på invigningen. Men nu ser norskans tyngdlyftningskarriär ut att vara över.

35-åringen döms nämligen till två års avstängning för bruk av det förbjudna preparatet meldonium.

Det är samma substans som även Abeba Aregawi testade positivt för, men sedan friades för sedan Wada inte kunnat styrka att Aregawi och många med henne tagit det efter preparatet förbjudits 2016.

”Borde ha berättat”

Kasyrie erkände dock direkt efter provet, taget 2016, och menade att hon tagit medicinen i samband med att hon behandlats för malaria i födelselandet Uganda.

– Jag borde ha berättat för min tränare och tyngdlyftningsförbundet om att jag lades in på sjukhus och fick medicinering. Det gjorde jag inte och nu får jag ta konsekvenserna, sa hon då.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Och även om Ruth Kasyrie fick ett straffavdrag på 10 månader på grund av en utdragen process döms hon alltså till två års avstängning.

– Ruth Kasirye är besviken över att Domsutvalget inte tror på läkarens berättelse i det här ärendet. Vi hade räknat med att läkarens förklaring skulle vara tillräckligt bevis för att Ruth Kasyrie bara fick meldonium för akut medicinskt bruk i fem dagar, säger hennes advokat Morten Justad i ett uttalande, enligt TV2 Norge.

Avstängningen gäller till 21 juli 2018.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN