Franska Öppna 2017

Tionde titeln i Franska öppna – efter showen

Nadal historisk – krossade Wawrinka i finalen

Av: 

Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

”Gruskungen” är tillbaka på tronen.

Rafael Nadal, 31, utklassade Stan Wawrinka, 32, i finalen i Franska öppna och tog sin tionde titel i Paris – fler än någon annan i en och samma grand slam-turnering.

– En obeskrivlig känsla, säger spanjoren i Eurosport.

Rafael Nadal, 31, har dominerat gruset i Paris det senaste decenniet. Spanjoren radade upp nio titlar på tio år mellan 2005 och 2014, men hade missat de två senaste finalerna.

Nu är han historisk.

På söndagen spelade spanjoren hem sin tionde titel i Franska öppna efter stor uppvisning mot 32-årige världstrean Stan Wawrinka.

Ingen annan har lyckats vinna fler titlar i en och samma grand slam-turnering (Martina Navratilova har nio Wimbledon-titlar).

”Omöjligt ”

– Känslan jag har när jag spelar här är omöjlig att beskriva. Det går inte att jämföra med något annat i karriären. Det här är det största, säger Nadal i Eurosport.

Wawrinka, som tränas av svenske Magnus Norman, såg snudd på osynlig ut när Nadal dikterade villkoren direkt från första game och till slut vann med 3–0 i set (6–2, 6–3, 6–1).

– Jag är väldigt känslosam just nu, säger Nadal innan tårarna tränger fram.

Schweizaren Wawrinka var stor i nederlaget.

– Det du (Nadal) gör är otroligt. Jag kan bara gratulera och önska dig lycka till i framtiden, säger Wawrinka i tacktalet efteråt.

Påhejad

Kanske hade publiken önskat mer valuta för pengarna?

Åskådarna hejade desperat fram en till synes tröttkörd – och frustrerad (se klipp nedan) Wawrinka (som gick en tuff och nästan fem timmar lång holmgång mot Andy Murray i fredagens semifinal) i det andra setet, men Nadal var kompromisslös.

Spanjoren gick ifrån till 2–0 i set, visade ingen hänsyn heller i tredje innan han spelade hem sin tionde titel på Roland Garros.

Drar ifrån Borg

Därmed utökade spanjoren avståndet ner till Björn Borg, 61, över flest vunna pokaler i Paris (svensken stannade på sex).

Nadals väg till finalen?

Det var en mer eller mindre enda lång uppvisning.

31-åringen tappade inte ett set och hade inför finalen bara förlorat 29 game – det bästa resultatet sedan 1978, då en viss Björn Borg förlorade 27 game på vägen till titeln.

Finalsegern gör att Rafael Nadal blir omkring 20 miljoner kronor rikare och klättrar upp på andraplatsen på världsrankningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Sextrakasserar tv-reportern – kastas ut från Franska Öppna

ÄMNEN I ARTIKELN

Franska Öppna 2017

Franska öppna

Rafael Nadal

Stan Wawrinka

Tennis