Tregaro: "Har haft någon form av livskris"

avTT

Publicerad:
Foto: Gustav M rtensson / AFTONBLADET

Yannick Tregaro har tagit sig ur en skilsmässa och en företagskonkurs.

Nu stöttar den 39-årige stjärntränaren de yngre friidrottstalangerna i Örgryte – och hoppas en dag återvända till de stora mästerskapen.

– Jag har haft någon form av livskris, säger Tregaro.

Under 15 års tid var Yannick Tregaro svensk friidrotts stora tränarnamn med flera världsstjärnor i sitt stall.

Skadedrabbade trestegshopparen Christian Olsson tog OS-guld, VM-guld, två EM-guld och tangerade inomhusvärldsrekordet (17,83 meter).

Höjdhopparen Kajsa Bergqvist tog ett efterlängtat VM-guld och satte världsrekord inomhus (2,08) under Tregaros ledning.

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman / AFTONBLADET

Trött på friidrotten

Förhållandet med höjdhopparen Emma Green övergick till en privat relation och paret gifte sig 2011, men skiljde sig tre år senare.

Det professionella samarbetet fortsatte ett tag på friidrottsbanorna, men tog slut 2015.

Då började Yannick Tregaro tappa energin för friidrotten och inledde ett liv utanför den, framförallt med ett varuhusprojekt i hemstaden Göteborg.

– Det hänger nog ihop med att jag har haft någon form av livskris. Mellan 2000 och 2015 hade jag aktiva på alla internationella mästerskap, både inomhus och utomhus. Jag blev nog lite trött på friidrotten, säger Tregaro till TT.

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

"Jättejobbigt"

– Jag gav mig in i ett projekt och startade en minigalleria i Göteborg, Vallgatan 12, och lade ner väldigt mycket pengar och engagemang i det. Jag har aldrig slutat som tränare helt utan har haft kvar aktiva hela tiden. Men när jag fick det här andra blev det väldigt mycket att göra. Sen funkade det inte bra med Vallgatan vilket var jättejobbigt.

Bolaget bakom projektet, där Tregaro var en av delägarna, har försatts i konkurs.

– Nu har jag valt att ta mig ut ifrån det och har fått en nytändning med träningen, säger Tregaro.

39-årige Tregaro – som själv avslutade sin egen höjdhoppskarriär för att satsa på tränaryrket som 21-åring – stöttar fortfarande 30-åriga Ebba Jungmark (höjd) och 35-åriga Alhaji Jeng (stav).

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alhaji Jeng

Men de tidigare landslagsfriidrottarna har varit skadedrabbade och ställt in årets tävlingssäsong. I stället är det de yngre friidrottstalangerna i Örgryte som Tregaro nu lägger den största delen av sin träningsenergi på.

– Jag känner att jag har väldigt mycket att ge och är en grym tränare. Jag har mycket kunskap och en fingertoppskänsla som är väldigt, väldigt bra. Jag ser fram emot att använda det mer och mer igen.

”Kan hoppa 18 meter”

De yngsta i Tregaros nuvarande träningsgrupp på nio friidrottare är 14-15 år. 20-åriga Arthur Engström är en av talangerna, han är Sverigesjua i år med 7,47 meter i längdhopp och femma med 15,25 i tresteg.

– Jag vet att man som kille kan hoppa 18 meter och vara ren, för det tror jag Christian hade gjort om han inte hade fått problem med sina fötter. Jag vet att man som tjej kan hoppa 2,10. Det finns förutsättningar i Sverige att bli bäst i världen i hopp, det är najs att veta för alla ungdomar som håller på, säger Tregaro.

I augusti kommer han följa friidrotts-VM i London på distans. Men en dag hoppas Tregaro vara tillbaka på ett stort internationellt friidrottsmästerskap. Med tränaransvar.

– Nu på VM har jag ingen aktiv med själv, och ser fram emot att kolla och heja hemifrån. När man har en egen aktiv är man så himla mycket inne i processen och är så fokuserad på det. Jag saknar det lite och hoppas jag når dit igen.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM