Alingsås kopplar greppet i västderbyt

avPovel Arwidson

Foto: J RGEN JARNBERGER / BILDBYR N
Rickard Frisk storspelade i mål.

Stekhett västderby i semifinal i handbollsligan.

Då var Alingsås numret större än Sävehof.

Slutsiffrorna skrevs till 27–20 och Alingsås tar ledningen med 1-0 i matcher hemma i Estrad.

Foto: J RGEN JARNBERGER / BILDBYR N

Båda tränarna hade på förhand pratat om hur viktigt målvakts- och försvarsspelet skulle bli i kommande matchsserie. Kanske borde de pratat mer anfallsspel. Klockan stod nämligen på 8.48 (!) när Sävehof gjorde första målet i matchen.

– Jag tror inte det har hänt mig förut, det var märkligt. Men det var signifikativt för en match som präglades av mycket kamp, säger Alingsås målvakt Rickard Frisk till Sportbladet.

Frisk stängde igen

Bortalaget, med en inledningsvis vass Jonas Larholm, hade lyckats bra med att dra ner på tempot i matchen, och gjorde Alingsås frustrerade. Men på grund av storspel i målet från hemmalagets Rickard Frisk kunde Alingsås ändå koppla greppet i matchen, och gick till halvtidsvila i ledning 11–8.

Den ledningen tappade de blåklädda heller aldrig, och avståndet mellan lagen växte stadigt under andra halvlek. Segerorganisatörer framåt var framför allt Felix Claar och Emil Frend Öfors, med sju respektive sex gjorda mål.

– Matchen som helhet var mycket kamp, och vi smällde på varandra så det stod härliga till. Men det är så det ska vara i ett derby. Vi fick upp lite tryck i slutet på första, sen i andra halvlek blåste vi på och drog ifrån, säger Rickard Frisk.

Larholm hämmad av skada: ”Riktigt fult”

Bortalagets storstjärna Jonas Larholm inledde som sagt starkt med tre mål tidigt i matchen. Men minuter innan halvtid skadade han armen i en duell med Oscar Bergendahl.

– Jag hör en signal och slappnar av, då rycker han till och jag får en liten översträckning i armbågen. De fick lov att safta på rätt bra och vi kommer inte upp i den hårdhetsnivån, med efterslängar och så där, säger Larholm i C More.

Sävehofs tränare Robert Wedberg reagerade starkt på Bergendahls tilltag.

– Det var en brutal historia. Det är ofattbart att han inte får rött kort. Att spela hårt är en sak, men det här var riktigt fult, säger Wedberg till Sportbladet.

Larholm kom trots allt till spel i andra halvlek, men hans spel haltade, och han gjorde bara ett mål, på straff, under sista 30.

– Han är ju helt klart hämmad av skadan, men han kunde spela vidare, så det borde inte vara någon fara till nästa match, säger Wedberg.

Alingsås seger innebär att de leder med 1–0 i matcher, och lagen möts igen på torsdag i Partille Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM