Erik Pettersson: ”Det blir ganska lätt att spela bandy då”

AIK-stjärnan om att vara tillbaka i svensk bandy

Han är underbarnet som har utvecklats till svensk bandys stora stjärna.

I år är Erik Pettersson, 25, tillbaka i elitserien och dominerar.

– Jag tycker inte att jag har varit så bra som jag önskar vara, säger han.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Redan som 15-åring tog Erik Pettersson klivet in i Sandvikens A-lag som den supertalang han var och blev utsedd till årets komet av Svenska bandyförbundet. I Sandvikens A-lag blev det sex säsonger och över 300 mål innan han lämnade för att testa på spel i ryska storlaget Jenisej.

Under debutsäsongen i Ryssland gjorde han succé direkt med 44 mål och en fjärdeplats i skytteligan. Äventyret i Ryssland fortsatte i två år till, men i ett annat storlag – SKA Neftyanik.

I Neftyanik fortsatte succén för Pettersson som överträffade sig själv från året innan när han var med och ledde laget till ligatiteln med sina 68 mål. Något som räckte till en andraplats i skytteligan.

”Det svåraste med bandy”

Året därpå var bedriften nära att upprepas, men på grund av covid-19 blev inte den ryska finalen av och både Dynamo Moskva och SKA Neftyanik tilldelades titeln. Erik Pettersson kunde dock glädjas åt att ha vunnit skytteligatiteln med 70 mål.

I dag är 25-årige Erik Pettersson inne på sin tionde säsong i elitbandyn och driver superbygget AIK:s offensiv.

Erik Pettersson - AIK:s och en av Sveriges största stjärnor.
Erik Pettersson - AIK:s och en av Sveriges största stjärnor.

– Främst så har man väl plockat på sig lite erfarenhet genom att spela matcher i högt tempo i tre år och utvecklat mitt sätt att röra mig och mitt sätt att spela, säger Erik Pettersson när Sportbladet träffar honom kort efter att AIK förlorat toppmatchen mot Villa Lidköping med 7–2.

– Det är väl alla delar som man har utvecklat egentligen, men främst så tycker jag att jag har samlat på mig erfarenhet vilket gör att jag är van vid situationer och är van att spela i ett högt tempo. Det är det som är det svåraste med bandy, att spela i ett högt tempo, men det känner jag att jag klarar av och det är främst det som jag tycker att jag har utvecklat.

Blivit för mycket svensk bandy

Nu har halva grundseriesäsongen av elitserien spelats och Erik Pettersson har imponerat stort. Bland annat så har han varit cementerad i Sportbladets månadens lag under säsongens två första månader.

– Tyvärr så tycker jag att det blivit mer att lag ännu mer ställer sig relativt lågt i sin defensiv och försöker kontra in bollar. Det är väl ingenting jag själv förespråkar. Jag tror att publiken vill se attackbandy och fina prestationer.

– Men det går definitivt fortare och jag tycker att alla har utvecklat framförallt sin skridskoåkning och blivit mer defensivt orienterade med att täppa igen luckor på egen planhalva. Men det är som sagt lite för mycket låga lag tycker jag.

Skulle du säga att elitserien blivit för mycket svensk jämfört med rysk bandy?

– Ja, lite grann så. Sedan kanske man säger så bara för att man spelet en helt annan bandy där borta, men jag önskar att fler lag bjöd upp och försvarade sig lite högre och försöker få en mer öppen matchbild.

– Men det är som det är. Det är bara att försöka knäcka de nötterna också.

”Har fler växlar”

Hittills har Erik Pettersson mäktat med 47 poäng, 28 mål och 19 assist, och toppar poängligan tillsammans med skytteligaledaren Christoffer Edlund i Villa Lidköping. Till skillnad från Christoffer Edlund som har spelat 15 matcher har dock Erik Pettersson endast spelat tolv då elitserietabellen haltar till följd av pandemin. Pettersson har själv missat en av AIK:s matcher på grund av att han själv varit sjuk med covid-19.

Trots poängsuccén känner han att han har fler växlar att lägga i.

– Ja, absolut. Jag känner att både jag själv och laget har fler växlar att lägga i. Jag känner att visst, jag har gjort mycket poäng, men jag tycker inte att jag har varit så bra som jag önskar att vara. Samtidigt så har vi väldigt mycket bra spelare och när vi spelar som bäst så är det inte speciellt svårt att vara i min position. Man har ju så mycket bra spelare runt omkring sig så det blir ganska lätt att spela bandy då, men jag tycker definitivt, speciellt i en sådan här match, att vi har mycket mer att ge offensivt.

AIK:s stjärnbygge har imponerat under säsongen och har stått för flertalet imponerande vändningar. Med halva säsongen spelad har laget vunnit tio matcher, spelat oavgjort i en och förlorat två och ligger just nu på en andraplats med färre spelade matcher än sina konkurrenter. Endast Edsbyn (tre poäng bakom) och bottenlaget Tellus har spelat färre matcher.

Jagar Villa

Serieledande Villa Lidköping gjorde ett litet miniryck från AIK i och med segern vilket betyder att AIK förmodligen är tvunget att besegra Villa på bortaplan i början av februari för att ha en chans på seriesegern.

Erik Pettersson går för skott i matchen mot Hammarby tidigare i vinter.
Erik Pettersson går för skott i matchen mot Hammarby tidigare i vinter.

– Först och främst så är det en tung förlust såklart. Sedan tycker jag väl att det var en jämn match. Jag tycker det är två bra defensivt lagda lag, ganska avvaktande match överlag. Det var inte riktigt den offensiva bandyn som jag vill se, men det står och väger och jag tycker att vi har lite övertag i början på andra och driver matchen. Sedan lyckas de göra 2–1 på en hörna och då känns det som att vi tappar lite momentum och det känns som att de släpper ner axlarna lite och får vissa saker med sig och så. Vi gör ett försök att forcera och lyckas inte med det och då rinner matchen i väg.

Hur stor betydelse hade Villas 1–1 precis innan halvtid för matchbilden?

– Inte så jättemycket egentligen, men det klart att det var tungt. Jag tycker att, vi skapar inte jättemycket chanser, men det gör inte de heller, men jag tycker ändå att vi lirar relativt bra. Vi har kontroll på grejerna. Det är några individuella misstag och så matchen igenom som man kan ta bort, men det är klart att det hade varit skönare att leda i halvtid.

”Kommer inte loss offensivt”

Erik Pettersson menar att det är tillfälligheter som avgjorde matchen och att resultatet inte riktigt var rättvist om man ser till matchbilden.

– Nej, definitivt inte. Det var som jag sa, det är en match som står och väger och jag tycker att vi har relativt bra kontroll och så gör de 2–1 och 3–1 och vi försöker forcera lite och där rinner matchen iväg. Det speglar inte alls den matchbild som är över 60-70 minuter, 80 också kanske till och med, så nej det tycker jag inte.

För egen del så är han inte helnöjd med sin insats.

– Jag tycker att jag inte kommer loss offensivt. Jag lägger rätt mycket kraft i deffen så det var väl okej, men överlag så tycker jag att jag har mer att önska av mig själv.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.